Вторник,

Натискат военния министър против Украйна. Обяснението

От: Рачо Рачев, кадър НоваНюз -
2548
Натискат военния министър против Украйна. Обяснението
A
A
A

Тезата, че ако помогнем на Украйна, ще бъдем въвлечени във войната е напълно несъстоятелна. Всички, които твърдят това, виждат позитиви за себе си. Няма съмнение кой е агресорът и че се извършват военни престъпления, заяви пред НоваНюз бившият министър на отбраната Тодор Тагарев.

Той е учуден, че в нашето публично пространство все още се търси "баланс" между жертва агресор и смята, че това е недопустимо. Слагат спирачки на министъра на отбраната за въоръжаването на Украйна, възмути се Тагарев.

"Може да спадне подкрепата за военните действия за Русия, но това ще отнеме месеци. Основните усилия трябва да са насочени към подпомагане на украинската армия. Включително с по-тежко въоръжение. Има опасност след войната да се окажем музей на руско тежко въоръжение, което не можем да поддържаме", обясни той.

Според него първоначалното намерение за бърза победа не е успяла, тъй като Путин не е разполагал с реалистична информация. "Военни части на Русия ще провеждат дори демонстративни действия и на север. Няма риск за Одеса, докато Украйна удържа Донецк и Мариупол. Важно е да бъде постигнато нещо, което да бъде представено като победа от руската пропаганда", смята той.

Според Тагарев санкциите няма да имат бърз ефект, защото Русия е твърде голяма държава.

"Русия категорично не успя да завладее Украйна, сега целите са по-реалистични - териториите на изток и да лиши страната от излаз на Черно море. Като силите на Русия са в източната част на Украйна, линиите за доставка са по-къси и по-лесни за изпълнение, трябва да се притесняваме от тежки сражения. Руските войски унищожават енергийна и транспортна инфраструктура", отбеляза проф. Тагарев.

Той твърди, че хипотезата да се закупят няколко бойни самолета от един и същи вид е невъзможна, а по-скоро трябва да се търси вариант за купуване на F-16, използвани от съюзници. Казусът със залавянето на близкия до Путин Виктор Медведчук и желанието за размяна за украински войници според Тагарев показва готовността на Украйна да се защитава.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички