Понеделник,

Наш топ дипломат поряза македонците, да не си правят илюзии

От: Рачо Рачев, кадър БНТ -
499
Наш топ дипломат поряза македонците, да не си правят илюзии
A
A
A

На конференция, посветена на добросъседските отношения между София и Скопие, тази седмица президентът Румен Радев открито заговори за външен натиск върху България за отмяна на ветото ни срещу Северна Македония за начало на преговорите с Европейския съюз.

"Моето дълбоко убеждение е, че този натиск е неправомерен, защото знаете, че всички решения, които се взимат в ЕС във връзка с разширяването, се взимат с консенсус. Един консенсус, който се постига под натиск, по същество е фалшифициран консенсус и България няма никакво основание да приема този натиск по друг начин освен като едно късо съединение на диалога със своите партньори", заяви пред БНТ посланикът на България в Лондон и бивш служебен премиер Марин Райков.

Според него натискът е и контрапродуктивен, защото Скопие се освобождава от задължението да извърши промените, които непременно се изискват от тях.

Коментарът на Буяр Османи от вчера, че РСМ вижда последни шансове в преговорите с България, е просто по-крайно политическо говорене, каза още Райков. Евроинтеграцията на РСМ не подлежи на оспорване, а въпросът е не дали, а кога.

"Това, което България очаква от РСМ, е в съответствие с европейските ценности. Искаме българите в РСМ да бъдат равноправни на другите, спазване на договора между България и РСМ в онази част, която ясно определя, че имаме обща история. Тази история трябва да влезе в учебниците", уточни дипломатът.

Ако една страна няма капацитет да спазва двустранен договор, няма да спазва и договор, който ще сключи за членство на ЕС, смята Марин Райков.

"Натискът на някои от нашите партньори върху България им създава илюзията, че те могат да започнат преговорния процес, без да са извършили необходимите промени", каза той.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички