Наш евродепутат разкри опасна връзка между Шенген и еврозоната

Според нея нямаме причина за притеснение относно критериите за влизане в еврозоната

Наш евродепутат разкри опасна връзка между Шенген и еврозоната | StandartNews.com

В никакъв случай не трябва да се обвързват Шенген и еврозоната, предупреди пред БНР Цветелина Пенкова - евродепутат от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите и член на Комисията по бюджетен контрол в Европейския парламент.

"Много ясно прозвуча и беше казано още през миналата седмица, че всъщност пречките, които бяха поставени пред България и Румъния относно Шенген, са водени изцяло от една безпринципност и един вид дискриминационно отношение към определена група европейски граждани от страна на Нидерландия и Австрия. Те така и не успяха да дадат конкретни причини за своите становища. Това по никакъв начин не трябва да се отразява на допълнителните усилия, които да полага България. Също не трябва да се пренебрегва факта, че имахме много сериозна подкрепа от всички останали държави-членки", коментира тя.

Все пак трябва да продължим да отстояваме нашата позиция и да защитаваме правата на българските граждани, категорична е Пенкова и добави, че най-вероятно ще имаме положително развитие през март следващата година: "Индикациите, които получаваме, са, че в крайна сметка догодина този казус най-накрая ще бъде разрешен".

Евродепутатът подчерта, че страната ни много ясно трябва да изкаже позицията, че такъв тип отношение е недопустимо в рамките на ЕС. Не можем да позволим двоен стандарт и различно третиране, добави тя.

Според нея нямаме причина за притеснение относно критериите за влизане в еврозоната:

"Не мисля, че има притеснение в тази посока. Най-големите въпросителни остават около условието по отношение на инфлацията и инфлационния натиск. Разбира се, в ситуацията, в която сме – на тази безпрецедентна криза, този инфлационен натиск не е типичен само за България, а напротив – за целия ЕС и за цялата еврозона. Индикациите, които имаме от европейските институции, е, че това се взима под внимание. Не очаквам на техническа основа да има такива проблеми. Бюджетната дисциплина и дефицитът трябва също така да се съблюдават. Това до голяма степен е задача и на българската държава". 

Повишаването на доходите е една от възможностите, които еврозоната предлага, отбеляза Цветелина Пенкова. Една от причините за това е, че се засилва инвестиционната активност:

"Бидейки част от тази общност, се създава една по-сигурна и качествена институционална среда, създава се усещане за стабилност във финансовата система. Не бива да се пренебрегва факта, че бидейки част от еврозоната, до голяма степен всички видове транзакционни такси намаляват значително. Това в България се равнява на малко под 1% от БВП като разход, който в момента отива за такъв тип такси".

Тя подчерта, че ние не сме единственият пример на държава, която влиза в еврозоната, с доходи по-ниски от средното равнище за ЕС.

"За нас реално нищо няма да се промени. Нашият курс в момента е фиксиран към еврото. Ние внасяме всички негативни шокове, които идват от еврозоната, и за жалост по-бавно нашите граждани имат възможност да се възползват от преимуществата и възможностите, защото ние не сме на масата за взимане на решения", обясни Цветелина Пенкова.

Според нея политическата нестабилност у нас не е причина за отказа ни по пътя към Шенген. Трябва да имаме единна позиция за това какво България иска да постигне, подчерта евродепутатът. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай