Неделя,

Населението ни намаля. Как ще ни накаже Евросъюзът?

От: Рачо Рачев -
Населението ни намаля. Как ще ни накаже Евросъюзът?
A
A
A

Броят на населението е пряко свързан с парите, които всяка държава-членка получава по европейските проекти, както и с представителната й квота в евроинституциите. Така, колкото е по-малко населението, толкова по-малко участва в разпределението на средства и квоти, предупреди пред БНТ политикът и бивш преговарящ за членството на България в ЕС Владимир Кисьов.

"Това няма да даде отражение само на бъдещето финансиране, защото за 2020-2027 г. е вече е изчислено, то се базира на стари данни, по-фатално ще бъде за следващата финансова рамка след 2027 г.", подчерта Кисьов.

Спадът е около 7-8% на населението, но спадът при финансирането ще бъде по-малък, защото се гледа и брутният вътрешен продукт на страната, който в нашия случай нараства.

Резултатите от последното преброяване обаче ще се отразят на представянето ни в евроинституциите, включително в Европарламента, комитета по регионите и други. Затова Кисьов съветва да се отстояват интересите на България в Общността.

Според изнесените данни от НСИ населението на България се е стопило до 6,5 млн. души. Според математици обаче тази цифра е надценена. По изчисленията на проф. Огнян Кунчев, реално в България живеят около 6,1 млн. души.

Искам да се спра на преброяването. То беше един фал, отново български. Не може да направиш преброяване, което да приключи декември миналата година и още да няма окончателни резултати, коментира Кисьов. Според него също не е преброено коректно цялото население.

Владимир Кисьов се спря и на идеите за изграждане на завод за боклук в Маришкия басейн, както и използването на минералната вода в София за топлофикационни нужди. По думите му и двата проекта са неизпълними.

На въпрос дали смята, че България ще получи одобрение на плана за възстановяване и развитие, Кисьов каза - "Дай Боже!".

Тагове:

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички