Събота,

Напук на Европа! Как може да намалим високите сметки за ток?

От: Рачо Рачев, кадър Нова ТВ -
1108
Напук на Европа! Как може да намалим високите сметки за ток?
A
A
A

Домакинствата вероятно ще почувстват в скоро време тежестта от високите цени на електроенергията, но бизнесът и местната власт вече страдат от повишението. В някои села и градове въвеждат режим на уличното осветление.

Според енергийния експерт Иван Хиновски има стъпки, които могат да се направят срещу това, но до голяма степен те са в конфликт с европейските правила.

„Обсъждали сме между експерти варианта да се разшири регулираният пазар - с болници, общини, градски транспорт. Трябва с аргументирана молба-обосновка до Европейската комисия да се каже, че те са пред фалит”, коментира Хиновски.

Досега никоя друга европейска страна не е направила това. Въпреки че очаква негативен отговор при такава молба, той все пак смята, че трябва да се опита. „В сегашната криза много страни са на ръба. Това е антипазарна политика, но има изключителни обстоятелства”, коментира Хиновски. 

Той разкри, че в момента България и Унгария са единствените страни с регулирани пазари. „Знаете ли какъв шанс имаме с това, че забавихме реформата? Трябваше от 2022 година да имаме освободен пазар, тоест и битът да плаща такива сметки”, каза Хиновски. Той посъветва правителството да се опита да разшири регулирания пазар с публични абонати.

Според Хиновски няма опасност Русия да ни спре доставките на газ заради напрежението около Украйна. „Каква логика има един продавач да спре да си продава стоката”, коментира Хиновски.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички