Напрежението в Украйна: Подготвяме български батальон

Ще работим за деескалация, заяви Кирил Петков

Напрежението в Украйна: Подготвяме български батальон | StandartNews.com

България ще създаде изцяло наша батальона група, която ще е под българско командване във връзка със създалото се напрежение между Русия и НАТО заради ситуацията в Украйна.

Това стана ясно след заседанието на Министерски съвет, на което бе обсъдена стратегията на нашата страна.

"Заедно с дипломатическите си усилия, решихме България да направи стъпка за подобряването на собствения си отбранителен потенциал в посока подготовка на батальонна бойна група под българско командване с използване на националната командна верига", съобщминистърът на отбраната Стефан Янев. "Това ще бъде нашата позиция в рамките на обсъжданите мерки в НАТО в търсенето на демонстрация на възпиращ потенциал", допълни той.

Премиерът Кирил Петков изтъкна, че България ще работи за деескалация на напрежението. "Нашата отбранителна стратегия ще бъде изградена на база на българската армия, тя ще бъде водеща - български войски, българско командване и българско лидерство", коментира Петков. Той подчерта, че през годините армията ни е останала недофинансирана и дефицитите остро си личат в моменти като сегашния. "В бъдеще ще се фокусираме точно по тези дефицити. Не просто да се купува техника, която е несистемно избрана. Ще направим така, че българската армия да застане на своето място. България не трябва да е само консуматор на сигурност, а конструктивен партньор в НАТО", посочи премиерът.

Темата ще бъде обсъдена и в Народното събрание. В рамките на извънредното заседание ще бъде изслушан премиерът, министрите на отбраната, на  външните работи и ръководители на държавни агенции.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай