Напрежението ескалира. Опозицията напусна пленарната зала

Причината

Напрежението ескалира. Опозицията напусна пленарната зала | StandartNews.com

Политическите сили отново влязоха в спор за ръководствата на постоянните парламентарни комисии. Опозиционните партии - "Има такъв народ" и БСП отказаха да излъчат представители в ръководствата на комисиите, а социалистите дори напуснаха пленарната зала.

От "Възраждане" поискаха да бъде свикан нов председателски съвет, на който за пореден път да бъде обсъден въпросът, но председателят Росен Желязков му отговори, че ще свика такъв само ако останалите политически сили са съгласни, пише Дневник. В крайна сметка председателят отказа, в резултат, на което и "Възраждане, и "Има такъв народ" напуснаха пленарната зала.

Гласуването на ръководствата продължи по обичайната процедура.

"Днес още веднъж ставате свидетели на прегрупирането на паралелната държава, за да оцелее, на задкулисието и на овладяването на парламентарната демокрация, правенето ѝ на заложник на лични, икономически и лобистки интереси. ГЕРБ-СДС, ДПС и ПП-ДБ са новото управляващо мнозинство в този парламент. За "Възраждане" се колебаем, защото казаха, че няма да участват в комисии, а преди почивката предлагаха заместник-председатели", каза от трибуната на НС лидерката на БСП Корнелия Нинова.

Минути по-рано Тошко Йорданов от "Има такъв народ" призова опозицията - "Възраждане", БСП и ИТН, да се откаже от председателски и зам.-председателски места. Нинова тя лаконично му отговори: "Господин Йорданов, нямаме нужда от призиви и обръщения, за да си вземем решението". 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай