Напрежение. ГЕРБ отвърна на ДБ за еврозоната

Според агенция "Фич" високата инфлация е основна пречка за членството на България от 2024 г.

Напрежение. ГЕРБ отвърна на ДБ за еврозоната | StandartNews.com

От ГЕРБ-СДС отговориха на "Демократична България" (ДБ) за еврозоната като се позоваха на международната рейтингова агенция "Фич" (Fitch). Според агенцията високата инфлация е основна пречка за членството на България от 2024 г., коментира пред журналисти в парламента народният представител Александър Иванов (ГЕРБ-СДС).

Днес в началото на пленарното заседание от ДБ излязоха с декларация, с която обвиниха политически сили в парламента в "продаване на мача" за еврозоната. Поводът за нея е, че миналия петък и вчера представители на няколко формации не са присъствали на заседанието на икономическата комисия, на което е трябвало да бъдат обсъдени на второ четене промени в Кодекса за застраховането. Депутатът от ДБ Мартин Димитров обяви, че за да няма кворум в комисията, имало договорка между ГЕРБ, ДПС, "Възраждане", БСП и "Български възход".

"Политиците можем да говорим и спорим по много въпроси, но трябва да слушаме експертите. Агенция "Фич" казва, че високата инфлация е основната пречка пред присъединяването на България в еврозоната от 2024 г.", заяви Иванов.

Колегите от ДБ, които дават гръмки изявления в последните дни, трябва да си припомнят, че докато формираха правителство след благословията под юмрука на президента Радев, и правиха протести, направиха един редовен кабинет с Кирил Петков и Асен Василев, който доведе страната до инфлация петорно по-висока от предходните години, коментира депутатът.

По думите му от ГЕРБ-СДС са постъпили диалогично, след като са предложили на Министерството на финансите текст в Кодекса за застраховането, който след като бъде обсъден, би трябвало да бъде намерен баланс за членството на България в еврозоната и непоскъпването на задължителната застраховка "Гражданска отговорност".

ГЕРБ-СДС няма да допусне неимоверно поскъпване на задължителна застраховка "Гражданска отговорност", която касае пряко три милиона български граждани, категоричен бе депутатът.

/БТА/

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай