Четвъртък,

Накъде отива светът. Иво Христов с разтърсваща прогноза

От: Редактор -
35761
Накъде отива светът. Иво Христов с разтърсваща прогноза
A
A
A

„Ние сме в процес да деструкция на стария световен ред, който се изразяваше в доминитета на САЩ и тяхната клиентела след рухването на Съветския съюз 1990 г. Този доминитет, който носи политкоректното наименование глобализация – концентрация на икономическите, политическите, финансовите, всякакви други потоци в рамките на едно ядро – т.нар. северноатлантическо ядро. 

Този свят приключва. Проблемът е, че новият още не е дошъл. Това е много драматичен процес, многопластов, много конфликтен. Както е показала световната история, той винаги преминава през войни.“ Това мнение изрази пред БНР социологът проф. Иво Христов.

Някои хора много бързо ознаменуваха края на стария ред и началото на новия. Това е дълъг, сложен и противоречив процес, който може да бъде обърнат, отбелязва Христов.

„Имаме трансформация на самия капитализъм в западното ядро – което ни подготвяха с Covid истерията и беше активната фаза на тази операция. Става въпрос за ликвидирането на капитализма във формата, в която го познаваме. Става въпрос за едно строго ригидно общество на тотален контрол на менталността на хората през електронните мрежи.

Тези всичките технологии за стопиране на огромни маси от хора, за ликвидиране на т.нар. средна класа – всичко това се случи буквално пред очите ни. Проблемът е в това, че има акселерация на историята – процеси, които се смяташе, че ще траят няколко десетилетия, се случват вътре в рамките на няколко години.“

Комбинация между Китай и Русия е единствената, която може да осигури баланс със САЩ, смята Иво Христов.

„Не бих казал, че има съюз. Има добре разбран интерес. Те очевидно желаят статуквото да бъде променено. Но това съвсем не означава, че ще има едва ли не нов Варшавски договор, но че ще има много сериозна колаборация, е повече от ясно, тъй като интересите им съвпадат.“

В момента в Русия се извършва зачистка и престуктуриране на елитите. „Петата колона“ буквално си тръгва физически, подчерта проф. Христов в предаването „Политически НЕкоректно“, като даде пример с напускането на Анатолий Чубайс, „сивия кардинал“ на руския преход.

Това не е руско-украински конфликт. Украйна е просто прокси на терена, коментира проф. Иво Христов.  

„В момента Европа извършва ритуално самоубийство, тъй като няма собствена геополитическа воля. Европейските елити в момента работят срещу икономическите интереси, чисто егоистични, на Европа. Това е опаковано в идеологическите приказки за еманципация от тоталитарната зависимост от Русия. Резултатът е, че Европа ще се превърне в много здраво привързано колело към колесницата на САЩ.“


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички