Надежда Нейнски: Действаме на принципа "да не ядосваме Русия"

НАТО и САЩ няма да изтеглят войските си от Източна Европа, смята бившата външна министърка

Надежда Нейнски: Действаме на принципа "да не ядосваме Русия" | StandartNews.com

Все още действаме на принципа "да не ядосваме Русия", а само с диверсификация на доставките може да бъде постигната свобода, заяви пред НоваНюз бившият външен министър Надежда Нейнски.

"Русия използва газа като инструмент за провеждане на своята политика. Европа все още е много зависима от тези доставки. Затова ЕС иска да увеличи доставките от САЩ на синьото гориво. С втечнен газ е трудно да бъдат всички нужни, но е възможно", смята Нейнски.

По думите й кризата в Украйна е обединила Америка, всички са застанали зад принципите на свободата и демокрацията. "Няма да има отстъпление в принципите и смисъла на НАТО - да осигури сигурност и стабилност в Европа. Сценарият на Русия е да държи света в неизвестност и напрежение", каза тя.

"НАТО и САЩ няма да изтеглят войските си от Източна Европа. Всяка страна е в правото си сама да избира средствата за своята национална сигурност. НАТО никога не е убило човек в Русия, докато имаше убити от Русия хора в Лондон, Берлин, Солсбъри. Спекулациите да отстъпят назад за сметка на разумните решения, а не да се търси носталгия по Студената война", призова Нейнски.

Тя констатира, че политиката на България в НАТО е многозначна, което не е положително.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай