НА ФОРУМА НА АИКБ И "СТАНДАРТ": Готвят 120 студенти за работа в метрото

НА ФОРУМА НА АИКБ И "СТАНДАРТ": Готвят 120 студенти за работа в метрото | StandartNews.com

Столичният кмет Йорданка Фандъкова даде по време на дискусията на АИКБ и "Стандарт" конкретен пример за взаимодействие между работодател и университет в подготовката на дефицитни кадри. Във връзка с изграждането и експлоатацията на метрото Столичната община е потърсила съдействието на няколко вуза, които подготвят нужните специалисти. От екипа на Фандъкова са набелязали 120 студенти, част от които ще започнат работа още тази година в метрополитена. По същия начин се подхожда и за нужните кадри в традския автотранспорт. Трябва да действаме, а не да чакаме реформите да се случат, заяви Фандъкова. Образованието и иновациите са шансът на София и България, подчерта още кметицата.

 

Урокът от проваления модел на социализма е, че не трябва да се залага на забраните. Това важи и за опитите да се ограничи заминаването в чужбина на наши висшисти, коментира банкерът Левон Хампарцумян. Според него е нужен такъв образователен модел, при който всеки ще носи отговорността какво ще учи.

Депутатът от БСП Петър Кънев призова днешната кръгла маса да не си остане само дискусия, а да излезе с конкретно предложение. Той изрази готовност за действия заедно с колегите си Милена Дамянова и Хасан Адемов. Според Дамянова, която е председател на парламентарната комисия по образование, както у нас, така и по света често образованието се заключва до получената диплома и студентите не получават нужните умения. Образованието е сфера с дълъг хоризонт и понякога не може да отговори на изискванията на бизнеса сега и веднага, стана ясно още от нейните думи. Дамянова изнесе данни, че 65% от компаниите се затрудняват да си намерят кадри. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай