На второ четене: Вдигат максималния осигурителен праг

В момента таванът е 3 000 лева, а най-сериозно недоволство от увеличението има в ИТ сектора

На второ четене: Вдигат максималния осигурителен праг | StandartNews.com

От 1 април максималният осигурителен праг ще бъде 3 400 лева, реши на второ четене бюджетната комисия в парламента, предаде БНР. В момента таванът е 3 000 лева, а най-сериозно недоволство от увеличението има в ИТ сектора. За да влезе окончателно в сила този текст, трябва да бъде одобрен на второ четене и в пленарната зала.

Депутатът от ГЕРБ Красимир Вълчев настоя ИТ секторът да бъде изключен от обхвата на увеличението на максималния осигурителен праг с мотива, че тази политика дава резултат в Северна Македония. Според Вълчев, ако се подкрепи ИТ секторът, това ще отвори бизнес възможностите на България: 

"Някой футуролог беше казал, че повече еднорози ще се родят в сектора "Информационни технологии", отколкото носорози в зоологическите градини".

Отговорът на Румен Гечев от БСП: 

"Вие сега ни пращате в Северна Македония. Следващата стъпка ще е във Уагадугу, Африка. Гледайте в Европа какво правят. Там 99 на сто от страните нямат никакви тавани, а никъде в Европа, освен в Северна Македония, няма такива специални данъчни закони, пък точно специално за ИТ-то".

Георги Ганев от Демократична България уточни, че се водят разговори с представители на този сектор, а недоволството им идва повече от непредвидимата среда, отколкото заради самото увеличение:

"Максималният осигурителен доход се променя по следния начин: Без промяна, без промяна, и изведнъж - "буф" - скача нагоре, когато стане политически неудържимо. След което пак, няма, няма, няма, няма и изведнъж - "буф"-  още веднъж нагоре - от 2 600 на 3 000. Сега няма, няма, няма, няма и изведнъж - на 3 400".

Минималният осигурителен праг, включително и за земеделските стопани и тютюнопроизводителите, от 1 април ще бъде 710 лева. Той практически е равен на минималната работна заплата, която в момента е 650 лева. Изключение правят земеделските стопани, при които в момента минималният праг е 420 лева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай