На този ден преди 20 години! Историческото решение на България

България става член на НАТО

На този ден преди 20 години! Историческото решение на България | StandartNews.com

На днешната дата преди 20 години България става член на НАТО. На тази дата страната ни депозира документите си по присъединяването във Вашингтон. Хранилището в Държавния департамент служи като депозитар на договорите на НАТО.

През 2004-а година документи във Вашингтон връчват и Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Словения. На церемонията тогавашният американски президент Джордж Буш-младши изразява увереност, че "с новите членове Алиансът ще стане по-силен".

"7-те източноевропейски държави бяха заложници на една империя. Преодоляха тиранията. С кураж и упорство извоюваха свободата си. Затова се надявам, след като сте изпитали на собствен гръб тиранията, да допринесете за действеността на НАТО при утвърждаване ценностите на свободата и демокрацията", коментира Джордж Буш-младши, предаде БНР.

В Брюксел, където е щаб-квартирата на НАТО външният министър Соломон Паси припомня, че от 90-а година, когато лансира идеята пред депутатите за членство в НАТО, до осъществяването и към онзи момент подкрепата за членството е скочила от около 15% до 70%.

"Ние силно ще подкрепяме както стабилната трансатлантическа връзка, така и много по-задълбочаващата се европейска интеграция", каза той.

20 години след членството България не страда от дефицит на доверие от страна на НАТО, казва сегашният ни представител в Алианса Николай Милков.

"България е добре интегрирана в системата на НАТО. Както за колективна сигурност, така и за в системата за вземане на политическите решения. И сега има право на мнение. Има право на вето. Дефицит на доверие към България няма", посочва Паси.

Като отговорен съюзник България последователно изпълнява своите ангажименти за засилване на възпиращия и отбранителния потенциал на Алианса. Ние поддържаме висок принос към силите за реагиране и отговор на Алианса. Осигуряваме национален принос в попълването на щабовете от командната структура и структурата на силите на НАТО. Развиваме, поддържаме и декларираме боеготови национални войскови формирования. Придобиваме нови образци съвременно и оперативно въоръжение и техника, съвместимо с НАТО. Не на последно място, предоставяме необходимите условия като страна-домакин на многонационални формирования на наша територия – Многонационалната бойна група в България с водеща държава Италия и на Щабен елемент за интегриране на силите на НАТО, съобщи министерство на отбраната на сайта си.. 

България продължава да дава своя принос към действащите операции и мисии в отговор на кризи – в Косово (KFOR), тренировъчната мисията на НАТО в Ирак (NMI), военноморската операция в Средиземно море (SEA GUARDIAN), постоянно действащите военноморски сили на НАТО, мисията на НАТО за охрана на въздушното пространство (NATO AIR POLICING). Страната ни е домакин на „Центъра за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия“ (CMDR COE), който служи като ключов катализатор за подобряване на способностите на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия, като предоставя навременни образователни продукти, изследвания и препоръки за политики.

България подпомага активно прилагането на партньорската политика на НАТО за повишаване на сигурността. В рамките на своите възможности страната предоставя подкрепа и помощ на страните-партньори и кандидатки за членство, включително чрез инициативата за изграждане на отбранителен и свързан със сигурността капацитет (DCB) за подпомагане на страните партньори на Алианса.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай