МВнР с позиция за съвместната историческа комисия с РСМ

Подкрепяме заявената от двете страни готовност за активизиране на контактите на комисията, казаха от външно

МВнР с позиция за съвместната историческа комисия с РСМ | StandartNews.com

Министрите на външните работи на България и РСМ споделят общата теза, че работата на съвместната комисия по исторически и образователни въпроси е от основно значение за продължаване на двустранните отношения. Това обяви директорът на пресцентъра на МВнР Митко Димитров. По думите му тяхната работа цели постепенното преодоляване на стереотипите от миналото.

„Нейната дейност е от съществен елемент от прилагането на договора от 2017 година. Общото разбиране на двете страни за работата на комисията и постигането на конкретни резултати беше подчертано и в рамките на заседанието на двете правителства на 25 януари в София. Като независими експерти, членовете на комисията имат право публично да изразяват свои позиции. Това обаче не обвързва правителствата на двете държави с вземането на дадени решения и не следва да се тълкува като предложение на една от двете страни. Подкрепяме заявената от двете страни готовност за активизиране на контактите на комисията. Призоваваме членовете на комисията към ползотворна работа. Външните министри, като политици изразяват готовност публично да подкрепят усилията на комисията, включително чрез съвместно отбелязване на значими личности и събития от двете държави“, казаха от министерството.

Митко Димитров информира още, че през утрешния ден министър Теодора Генчовска заедно със зам.-министри ще посетят РСМ, а поводът е отбелязването на 150-годишнина от рождението на Гоце Делчев. Министър Генчовска ще поднесе цветя на гроба на Гоце Делчев, а от страна на РСМ ще участва техният министър на културата.

Необходим е единен отговор на съюзниците в НАТО за кризата в Украйна, стана ясно още от изявленито на външно министерство. 

„В контекста на напрежението около Украйна министърът изтъкна необходимостта от единен отговор на сюзниците, както и от тясно сътрудничество с партньорите от региона Украйна-Грузия и Молдова.Министър Генчовска изрази подкрепа към продължаване на дипломатическите усилия за убеждаване на Русия да предприеме действия за деескалация. Укрепването на Източния флаг на НАТО трябва да е приоритет в настоящата ситуация”, добави той.

По идея на румънския външен министър, когото Теодора Генчовска покани на официална визита в нашата страна, се обсъжда възможността в близко бъдеще външните министри на страните членки в ЕС да посетят Киев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай