Военният министър със смразяващо признание. Думите му

Положението с авиацията ни е критично, няма да се справим без съюзниците

Военният министър със смразяващо признание. Думите му | StandartNews.com

Дали със забавянето на американските изтребители или без него, положението във Военновъздушните сили е критично.

Затова ще ни се наложи да работим с нашите съюзници. Това призна военният министър Драгомир Заков след срещата на НАТО.

„Там решенията са отлагани доста дълго време, затова сега сме в ситуацията, в която трябва да се взимат бързи и отговорни решения. Те не винаги са най-популярните и не носят гласове. Обаче тези решения са важни за сигурността на България и на българските граждани, както и сигурността на пилотите. Ще ни е трудно да поддържаме способностите си, тъй като Русия, Украйна, Беларус очевидно не са опции. Ще трябва да работим с нашите съюзници, без това няма да стане”, обясни военният министър.

По думите му това положение не касае само авиацията, но и сухопътни войски и в някаква степен и флота.

"Няма как да запълним дефицитите си без да работим с нашите съюзници, включително на българска територия. В дългосрочен план обаче България от консуматор на сигурност трябва да се превърне в доставчик на такава. Тоест да развием способностите си заедно с нашите съюзници, за да постигнем ниво, в което България сама да подсигурява своята сигурност в рамките на колективната отбрана", посочи още Заков.

Той не изключи страната ни да поиска засилване на присъствието в случай на задълбочаване на конфликта.

"Нищо не е изключено. Кризата ако се развие и заплаши директно България има разписани мерки за сериозно присъствие на територията ни, което ще е в интерес и на българските граждани, за да се чувстват сигурни. Към момента това, което правим е бойната група, която се води от България и е под контрола на главнокомандващия на силите на НАТО в Европа. В нея има мултинационален елемент", посочи министър Заков. 

Той добави още, че има заявки за включване към бойната група от чужди държави, които скоро ще бъдат оповестени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай