Московски: Няма загубени средства по ОП "Транспорт" през 2014г.

Московски: Няма загубени средства по ОП "Транспорт" през 2014г. | StandartNews.com

София. Не загубихме средства по ОП "Транспорт" през 2014 г., макар че преживяхме критичен момент, но благодарение на метрото запазихме темпото. Това заяви министърът на транспорта Ивайло Московски на форум във връзка с изпълнението на ОП "Транспорт" за програмния период 2007-2013 г., както и изминалата 2014 г.

По думите му е договорен целият наличен ресурс по програмата, разплатени са на бенефициенти повече от 1.5 млрд. евро, което представлява 72-73% от всички средства. Повече от 1.1 млрд. евро вече са възстановени към националния бюджет от Брюксел, обобщи министърът в обръщението си.

Опитах се да направя сравнителен анализ по критерия километри, колкото има всяка една от европейските държави, разпределени пропорционално към субсидиите и капиталовите трансфери при финансирането на железниците и се оказа, че България е на последно место в ЕС, заяви Московски пред журналисти. И неприятното е, че дори държава като Сърбия, която не е член на ЕС и има с 1000 км по-малко от нас железопътна мрежа, отпуска с 40 млн. лв. повече за жп транспорт, уточни той.

Министър Московски смята, че в момента, в който железницата стане приоритет на националната политика и по друг начин се отнасяме с инвестициите в този сектор, тогава ще разчитаме, че бихме получили на средно ниво европейска жп мрежа. Иначе не е възможно с финансирането, което имаме в момента да се постигнат прилични резултати. Не е съизмеримо да се сравняваме с Австрия, но разликата с нея е ужасяваща за нас: у нас инвестициите в жп транспорт са около 240 млн. лв. на година, а в Австрия, с почти същата по обем и капацитет мрежа, разликата е само 100 км., средствата, са 6.8 млрд.лв. годишно. Единствено не съм анализирал по този показател за Албания, но няма да се учудя, ако се окаже, че и в тази държава се дават повече пари за железниците, отколкото в България, коментира министърът. Ние абсолютно сме на последното место. По-скоро съм се опитал да правя сравнителен анализ с държави долу-горе на нашето ниво Чехия, Унгария, Словакия, Словения, Хърватия. Всички те инвестират в пъти повече в железниците, отколкото ние.

Близо 1,5 млрд. евро са изплатени по проектите на ОП „Транспорт"

Близо 1,5 млрд. евро са изплатени по проектите на ОП „Транспорт", поясни Московски. "Ще направим всички възможно, за да не допуснем загуба на средства и към 2015 г., което означава, че трябва да се усвоят около 600 000 000 евро, което е голямо предизвикателство за нас и за всички колеги от страната на бенефициентите", посочи Московски. Министърът отбеляза, че новата ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура" е една от първите, които е одобрена от Европейската комисия.

"През изминалата година не допуснахме загуба на средства, макар че бяхме на един критичен момент, но благодарение на метрото ние запазихме темпото и традицията да не губим средства. Можем да отчетем, че е договорен целият наличен ресурс по програмата. Към бенефициентите са разплатени почти 1 500 000 000 евро, което доближава около 71-72 % от обема на всички средства в програмата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай