Много лошо. Станишев пише некролога на БСП

Тежки думи за партията

Много лошо. Станишев пише некролога на БСП | StandartNews.com

След 11 години начело на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев се оттегли официално от поста "президент на ПЕС". По време на изборния конгрес, който се провежда в германската столица Берлин, лидерството в лявото политическо семейство се пое от бившия премиер на Швеция Стефан Льовен.

Станишев отказа открито да заяви бъдещата си роля в БСП, но подчерта пред журналисти, че БСП трябва да задава дневния ред на страната и да води диалог с всяка политическа сила, информират от БНР.Станишев посочи проблемите в БСП, но и своята визия за развитието на левицата. От думите му стана ясно, че остава дълбоко ангажиран с бъдещото на партията, на която бе най-дългогодишен лидер :

„Каквото зависи от мен да подкрепя левицата да бъде силна, адекватна, европейска, модерна ще го правя. Ако искате моят лозунг е да направим БСП и левицата големи отново. Да бъдем фактор, който задава дневния ред на страната, а не просто присъдружна партия към някаква коалиция или към някой, който е „по-добър“ или „по-голям“ от нас.

Това е унизително положение за БСП и, ако БСП е достатъчно голяма и силна, и левицата е голяма и силна, ще има място за всеки.“В БСП тези принципи не работят – нито имаме вътрешен диалог, а имаме постоянно караници, нито има диалог навън, нито имаме изграждане на политики, които са убедителни, така че да мотивират хората не със страх, а с положителна емоция.“

Сергей Станишев заяви, че не е лице на вътрешната опозиция в БСП, а загрижен за бъдещето на левицата

„Трябва да осъзнаем, че днес на карта е изобщо съществуването на БСП като политическа сила, от която нещо зависи.“Пред „Хоризонт“ заместник-председателят на БСП Кристиан Вигенин, който е на конгреса на ПЕС в Берлин като вицепрезидент на Парламентарната асамблея на ОССЕ, отказа да коментира евентуално лидерско завръщане на Сергей Станишев в БСП, като посочи:

„Аз не мога да коментирам той какви планове има, в смисъл не ги е споделял с мен. Публично единствено каза, че ще работи БСП да е силна и аз подкрепям това всеки да работи БСП да е силна“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай