Мистерията! Зам.- омбудсманът с важно разкритие

Тя обясни оставката си

Мистерията! Зам.- омбудсманът с важно разкритие | StandartNews.com

Един от политическите скандали на деня получи продължение. 

Зам.-омбудсманът Елена Чернева-Маркова обясни причината за решението ѝ да подаде оставка точно в навечерието на сформирането на служебен кабинет. Според новите конституционни разпоредби тя е сред десетимата, които могат да станат потенциален служебен премиер според волята на президента.

"Подадох оставка, защото не одобрявам всяка една длъжност, която допуска политически ангажимент", каза зам.-омбудсманът пред бТВ.

От институцията на омбудсмана обявиха, че не са търсени от президентството, допълва БНТ.

По-рано президентът Румен Радев попита защо точно най-необвързаната политически фигура от всички възможни по "домовата книга", описана в основния закон, е подала изненадващо оставка и направи намек за политически натиск над нея. 

Заместничката на Диана Ковачева се оттегли сутринта, а новината излезе на бял свят, след като председателят на Народното събрание оповести освобождаването ѝ в началото на пленарния ден.

Премиерът в оставка Николай Денков призна пред медиите, че не е информиран за причината и допусна, че този сюжет ще претърпи развитие.

Според последните промени в Конституцията държавният глава може да избере само между няколко варианта за служебен премиер измежду председателя на Народното събрание Росен Желязков, управителя на БНБ Димитър Радев и подуправителите Андрей Гюров и Петър Чобанов, председателя на Сметната палата Димитър Главчев или зам.-председателите Горица Грънчарова- Кожарева и Тошко Тодоров, омбудсманът Диана Ковачева или неин заместник.

Ковачева обаче беше избрана след конкурс за българския съдия в Европейския съд по правата на човека и предстои да се закълне в средата на април.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай