Мирчев пита четирима министри за опасни товари в пристанище Бургас

Химикалите са складирани близо до жилищнио райони

Мирчев пита четирима министри за опасни товари в пристанище Бургас | StandartNews.com

Народният представител от „Демократична България“ Ивайло Мирчев отправи запитване до четирима министри за складирането на няколко вида опасни химикали на пристанище „Бургас“ в близост до жилищни райони.

Преди дни след проверка заедно с члена на националния съвет на „Да, България“ Димитър Найденов се установи, че на „Терминал 2А“ са изградени резервоари за сярна киселина с обща вместимост 50 000 тона, за течни горива с обща вместимост 5000 тона, резервоари за втечнен газ.

„Те се намират прекалено близо един от друг, като на практика са в близост до градската част на Бургас. Складираните товари са опасни и могат да предизвикат екологична катастрофа в случай на авария“, казва Мирчев в своите запитвания до министрите на екологията, транспорта, финансите и на вътрешните работи

.„Терминал „2А” и голяма част от пристанище „Изток” бяха дадени на един концесионер, свързан с братята Домусчиеви. Впоследствие, на същия оператор беше даден и терминал „Запад”.„Каква информация имате за складирането гореизложените товари, класифицирани ли са те като опасни, следователно кой е органът, издал съответните разрешителни за построяването на резервоари за горива и сярна киселина, на практика в градската част на Бургас и кога?“, пита Мирчев.

Ивайло Мирчев припомня, че концепцията за получаване на концесия на съществуващо пристанище предвиждаше частен инвеститор да вложи значителна сума за основен ремонт и разширяване на инфраструктурата и закупуване на ново товаро-разтоварно оборудване.

В замяна на това операторът получава правото да оперира пристанището.„Българските пристанища за обществен транспорт са важен елемент на националната сигурност. В тази връзка, държавата трябва да запази и  да засили контрола си върху пристанищата за обществен транспорт от национално значение“, коментира Мирчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай