Понеделник,

Министър Василев със силни думи в Люксембург /Видео/

От: Агенция Стандарт -
908
Министър Василев със силни думи в Люксембург /Видео/
A
A
A

Министърът на младежта и спорта Радостин Василев е сред участниците в първото за годината заседание на Съвета на Европейския съюз по образование, младеж, култура и спорт, който се провежда в Люксембург. Министрите на спорта проведоха ориентационен дебат относно утвърждаване на ценностите на ЕС чрез спорта и неговата организация.

Преди началото на дебата министърът на младежта и спорта на Украйна Вадим Гутцайт направи кратко видео обръщение. Той изрази своята благодарност към българския си колега Радостин Василев. Гутцайт изказа признателността си за помощта, която получават украински спортисти, които се подготвят в България.

В своето изказване министър Василев отбеляза, че съвременният международен ред и актуалните предизвикателства, включително войната в Украйна, изправят човечеството пред нови изпитания.

“Тези предизвикателства служат и като катализатор в процеса на осъзнаване на значимостта и централната роля, включително в спорта, на споделените ни в рамките на ЕС ценности за мир, демокрация, солидарност, почтеност и защита правата на човека. Те ни водят и в действията ни в подкрепа на засегнатите от войната в Украйна граждани и спортен сектор. В израз на солидарност публичните власти и спортните организации в България полагат съвместни усилия за настаняването на украински спортисти и подсигуряването на спортни бази за тренировки. България има нужда от помощ в тази своя функция и аз приветствам искането на Полша за създаването на подобен механизъм. Твърдо съм убеден, че България, Румъния, Финландия, Полша и Литва не могат да се справят сами в това предизвикателство”, каза министърът на младежта и спорта.

Василев заяви, че е необходимо да бъде продължена линията на насърчаване на обмена между организациите за масов спорт от страни от ЕС и от трети държави. Той даде за пример не само Украйна, а и страните от Западните Балкани. Министър Василев посочи програма „Еразъм+“ като изключително полезен инструмент в това отношение.

“Общите ни ценности са не само това, което ни сплотява и характеризира в отговора ни на събития извън ЕС. Те са и в основата на действията, които предприемаме, за да бъде спортът асоцииран винаги с положителна социална дейност, достъпна, приобщаваща и търсена, а не с негативни практики като уреждане на мачове, употреба на допинг, насилие и други негативни спортни прояви. В светлината на възникването на нови действащи лица, практики и очаквания, следва да гарантираме, че икономическото начало и комерсиализацията няма да вземат превес над набора от ценности, които са неразделна част от европейския спортен модел”, каза Радостин Василев

Той обяви, че заедно с министъра на образованието и науката академик Николай Денков и министъра на културата Атанас Атанасов разработват Национална програма, която корелативно свързва възпитателните, социалните, културните и здравните функции на спорта за преодоляване на последиците, свързани с натрупаните през последните години дефицити в следствие на пандемията от Ковид-19.

В заключение министър Радостин Василев заяви, че спортът има своята роля за насърчаване на осведомеността за промяната в климата, постигане на по-висока кохерентност на политиките и популяризиране и практикуване на по-устойчив спорт.

“Всичко това в момент, когато ЕС е изправен пред предизвикателства по отношение на своята енергийна сигурност и търси алтернативи, става пределно ясно, че политиките, свързани със зеления преход не са авангардни и иновативни възможности за в бъдеще, а актуално решение. Необходим е многосекторен подход, в който спортистите също имат своята роля”, каза Василев.

Спортните министри от ЕС одобриха заключения относно спорта и физическата активност като обещаващи лостове за трансформиране на поведението в полза на устойчивото развитие.

Утре (05.04) Василев ще вземе участие в Съвета на министрите на младежта, които ще проведат ориентационен дебат на тема „Мобилност на европейските млади доброволци: изграждане на връзки между националния и транснационалния опит с цел подхранване на европейското гражданство“.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички