Министър удари Митрофанова. Отговори й за газа

Природният газ отдавна не е енергиен ресурс, а е политически инструмент, каза Николов

Министър удари Митрофанова. Отговори й за газа | StandartNews.com

Енергийният министър Александър Николов удари руския посланик у нас Елеонора Митрофанова, който каза, че Москва е готова да възстанови доставките на газ за България, ако страната ни плаща по схемата, предложена от "Газпром".

Природният газ отдавна не е енергиен ресурс, а е политически инструмент, каза Николов в интервю за БНТ.

Природен газ има наличен, увери в "Денят започва с Георги Любенов" министърът на енергетиката в оставка. Сега трябва да се вземат такива решения, които да направят разходите за него социално поносими, каза той.

Николов допълни, че има много варианти за действие за 7-те договорени танкера със синьо гориво. Това включва използването на алтернативни трасета за доставка или препродаване на количества.

"Изключително грозно е да се работи със страховете на хората предизборно, ама изключително грозно! Всъщност, ако има някой по-добро решение - през цялото време сме питали всички, всеки един да заповяда и да каже. Второто и третото карго с газ могат да бъдат разтоварени на алтернативни терминали. Дори и да не стане това, има механизъм да бъдат изкупени обратно или продадени с печалба за дружеството. Трябва да се търси гъвкаво и рационално решение към конкретния момент.", подчерта той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай