Петък,

Министър разкри: Проверка на БЕХ зад уволненията в "Булгаргаз"

От: СТАНДАРТ -
1267
Министър разкри: Проверка на БЕХ зад уволненията в "Булгаргаз"
A
A
A

Освобождаването на ръководството на „Булгаргаз“ е резултат от проверката на БЕХ. Това разкри министърът на енергетиката Александър Николов в ефира на бТВ. В петък, в 17,30 ч., съветът на директорите на Българския енергиен холдинг освободи целия борд на директорите на "Булгаргаз". Въпреки късния час и края на работния ден, документите са внесени за регистрация в Търговския регистър, съобщиха от дружеството.

ВИЖ ОЩЕ: Извънредно! Война в енергетиката ни, голяма метла

„Преди няколко седмици стартира проверка от БЕХ на „Булгаргаз“. Колегите вследствие на данните, които са събрали, както и някои допълнителни неща и текущата ситуация с цените на топлоснабдяването, са взели това решение“, обясин Николов.

По думите му няма връзка между акцията на ДАНС в „Булгаргаз“ и освобождаването на ръководството на дружеството, но отбеляза, че не знае каква е причината за проверката на Агенцията.

„По-скоро решението е взето на база това как е можело да се управлява дружеството и да се защитава обществения интерес“, коментира Николов.

Енергийният министър не поиска да коментира какво е установила проверката на БЕХ в „Булгаргаз“, но отбеляза, че холдингът трябва да взема рационални решения за дружествата под „неговата шапка“.

Николов все пак посочи, че в последно време много се е говорило за допълнителни доставки на газ от Азербайджан и е имало писмо, че такива доставки са били възможни.

"Относно цената обаче, понеже дружеството е поело някои ангажименти,  тя не може да съответства на цената по дългосрочния договор поне до 1 юли 2022 г.", каза Николов.

Какво ще се промени в "Булгаргаз" след смяната на ръководството, времето ще покаже, каза енергийният министър.

В министерството разглеждат и вариант на спиране на доставките на газ заради напрежението между Москва и НАТО, но според него такъв вариант е малко вероятен, защото "както Европа е зависима от газа, така и Русия е зависима от плащанията за него".


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички