Петък,

Министър обясни как ще маха държавата от главите на хората

От: Рачо Рачев, кадър БНТ -
Министър обясни как ще маха държавата от главите на хората
A
A
A

Електронната идентификация е най-приоритетната задача на министъра на електронното управление Божидар Божанов.

"Трябва всички граждани да имат лесно и удобно средство, а квалифицираният подпис не е удобен, така че просто да влязат на сайта на една администрация и да кажат "влез" с електронна идентификация, като натиснат един бутон на телефона си и да са вътре", обясни Божанов в интервю за БНТ.

За всички неща, които гражданите трябва да могат да правят онлайн в момента, те трябва да имат квалифицирания електронен подпис или в някои случай ПИК на НАП, но той не работи за всичко, допълни Божанов.

Идеята на електронното управление е не просто да махнем едни гишета и да ги заменим с цъкане многократно по телефони или лаптопи, а държавата да не занимава гражданите със себе си, поясни Божанов и подчерта основния ефект от електронното управление:

"Това е загубено време за бизнеса, нерви, ограничава корупционния риск, колкото по-малко живи взаимодействия между граждани, бизнеса и администрацията има, толкова по-малко е рискът от корупция", каза министър Божанов.

По отношение на предвижданото съкращения на администрацията той заяви: "Не очакваме да режем просто на парче, а трябва да видим къде недостига администрация, къде е прекалено много, да прелеем функции и задачи. Администрацията всъщност приветства електронното управление, защото това улеснява и нейната работа."

Всяка една административна услуга ще може да бъде заявявана по електронен път. Тя и в момента на теория може и това всъщност е основно предизвикателство, каза министърът.

Той добави, че някои неща могат да бъдат бързи, със заповеди или вътрешни правила да се осигури отпадането на едно или друго заявление. За трудовата книжка например трябва да бъдат създадени нови регистри. Отпадането на стикери и син талон са бързи мерки.

На места има нужда и от законови промени, които ще бъдат козметични – подмяна на определена дума.

Другите приоритетни цели са забрана за подпечатването на документи. Печатът е спънка за реално електронно управление, каза още Божидар Божанов.

Акцент се поставя и върху входната точка за финансовите отчети. Няма нужда бизнесът да подава сходна информация на три места, а да се подава на едно място, откъдето администрациите да си ги разпределят, поясни министърът.

Тагове:

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички