Сряда,

Министър каза най-чаканата новина. Голяма радост за бизнеса

От: СТАНДАРТ -
43706
Министър каза най-чаканата новина. Голяма радост за бизнеса
A
A
A

До края на годината българският бизнес може да кандидатства за над 735 млн. лв.

Парите са по Националния план за възстановяване и устойчивост и по Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ (ПКИП) към Министерството на иновациите и растежа.

Тези средства ще трябва да бъдат инвестирани в нови машини и софтуер, в изграждане на ВЕИ и съоръжения за съхранение на енергия до 1 MWh, в подобряването на информационната и киберсигурността и др., съобщиха от пресцентъра на ведомството, което беше поето от служебния министър Александър Пулев.

Компаниите вече могат да подават проектите си по първата за България процедура от Плана за възстановяване – „Технологична модернизация‘. Тя е с общ бюджет 260 млн. лв. и е насочена предимно към производствените фирми за лекарства, компютри или оптични материали, храни, напитки, облекла и др. Допустими са още предприятия, които се занимават със събиране и обезвреждане на отпадъци или с рециклиране на материали, филмови и телевизионни студиа, радиа, телевизии и информационни агенции, както и компании с архитектурна, инженерна или научно-изследователска и развойна дейност, предаде актуално.ком.

Кандидатстването е до 21 септември 2022 г. и е изцяло онлайн през системата ИСУН 2020. Спрямо големината и нуждите си, дружествата могат да получат от 35 000 лв. до 700 000 лв. за закупуване на апаратура, с която да създадат нови поточни линии и продукти. Очаква се подкрепата да достигне до 700-1000 компании.

Още над 3000 пък ще бъдат подпомогнати със следващите четири процедури по Плана за възстановяване и устойчивост и по ПКИП. До края на лятото ще стартира грантова схема за 30,6 млн. лв. за ИКТ решения. В последното тримесечие на годината ще бъде отворена мярка за 200 млн. лв. за изграждане на ВЕИ за собствено производство на енергия. Очаква се с нея да се постигне по-голяма енергийна самостоятелност на предприятията.

Още 118 млн. лв. ще бъдат инвестирани в МСП, които са получили знака за качество „Печат за върхови постижения“ по конкурсите на Европейския съвет по иновациите. Те ще могат да развиват иновационни дейности като създаване на прототипи и демонстрация на технологии.

Повече научни изследвания и създаване на иновации вътре в самите предприятия ще се финансират с пилотна процедура от Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията". Тя ще е с бюджет 127 млн. лв. и се очаква да започне в края на тази година. По нея ще могат да кандидатстват фирмите от икономически сектор “C” - Преработваща промишленост.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички