Минеков с нова обида към Бойко Борисов в парламента

Любен Дилов-син определи културния министър като "некултурен"

Минеков с нова обида към Бойко Борисов в парламента | StandartNews.com

"Този дисонанс вероятно ще трябва в продължение на три дни да бъде обясняван на г-н Бойко Борисов, докато разбере за какво става дума. Така министърът на културата Велислав Минеков отговори на казаното от Любен Дилов-син от ГЕРБ, че "министър на културата, предвождащ полицай, е когнитивен дисонанс".

"Министър на културата, предвождащ полицай, е когнитивен дисонанс като съдържание. Като форма би могло да бъде и сюжет за гоблен. В журналистическата си практика съм виждам неведнъж милиционери, които желаят да бъдат културни министри. Но културен министър да мечтае и да се държи като милиционер виждам за първи път. В българската история това се случва за първи път", каза преди това Дилов по време на изслушването на Минеков по казуса с вестник „Труд“.

"Министерството на културата няма никакво отношение с в. „Труд“ или каквато и да било друга медия. Имаме отношение, имахме наемател – фирмата „Южен кръст“. Не коментирам нищо по отношение на споменатия от вас вестник“, категоричен бе Минеков.

Той заяви, че когато депутатите зададат правилно въпроса за това чии са задълженията, тогава ще отговори.

„Свободата на медиите заслужава извънредно заседание, но защо нямаше, когато спря сигналът на БНР и когато биха деца и журналисти пред парламента“, попита той.

"Защо нямаше извънредно заседание на Народното събрание, когато МВР и ГДБОП изземваха сървъри и техника на фалиралата ТВ7? Защо нямаше извънредно заседание, когато в ефир Валери Симеонов заплаши журналисти? Защо нямаше извънредно заседание, когато в рамките на часове бе свалено предаването на Милен Цветков и карикатурите на Чавдар Николов бяха изтрити? Защо нямаше извънредно заседание, когато БНТ излъчи фалшива новина? Защо нямаше извънредно заседание, когато издания като "Прас-Прес" бяха поставени в ъгъла?", попита още Минеков.

От ГЕРБ обаче го заядоха в качество си на какъв „на сцената се е появил“ Светослав Трайков. „Доколкото имам информация, този господин е активен сътрудник на един от най-ярките сайтове за фалшиви новини в България. Вероятно много мразите Петьо Блъсков, за да изпратите точно такъв човек да затвори в. „Труд“, допусна Дилов.

Той нарече действията на Минеков некултурни. „Не ги наричам цензура, защото цензурата изисква известно усилие, а не състояние на когнитивен дисонанс – разминаване между действителност и самопредстава, в което вие често изпадате не само по този случай - участие в различни пърформанси, разнасяне на ковчези и т.н.“, обърна се депутатът от ГЕРБ към културния министър.

„Вашият патрон – г-н Радев, чийто културен аватар сте вие вече в два служебни кабинета, на срещите си вчера каза два пъти: „Ако трябва да се разправяме с медиите, щяхме да подкараме първо ПИК.“ Двете думи – медии и подкарвам в едно изречение – са нещо крайно неприлично и крайно некултурно“, каза още Любен Дилов-син.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай