Местан: Тази коалиция е отклонение от евроатлантизма

Местан: Тази коалиция е отклонение от евроатлантизма | StandartNews.com

София. „Проблемът на тази коалиция е, че представлява съюз между демократични ценности и антидемократичното, антиевропейското, представени от Патриотичния фронт", заяви от парламентарната трибуна лидерът на ДПС Лютви Местан по време на дебатите преди гласуването на предложения от Бойко Борисов кабинет на ГЕРБ и Реформаторския блок. Повод за гнева на Местан е подкрепата за бъдещото управление, заявена от коалицията от националистически партии "Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО". 

"Днес бележките и анализът на ДПС не са по отношение на коалиционната формула. Тя е зададена от вота, така и ще бъде занапред. България ще се управлява в коалиция. Въпросът е в съдържанието, безпринципността точно на тази коалиция, която ни предлагате", заяви лидерът на ДПС. „Кабинетът не можеше да не е на ГЕРБ, на друг министър-председател, но продължаваме да твърдим, че не непременно с тази коалиция. Имахте и друг избор, европейски", обърна се той към мандатоносителя.

Това мнозинство не е повод за ръкопляскания и бурни възгласи, защото не е продукт на политическия компромис, заяви лидерът на ДПС. „Нерядко копромисът е необходим и градивен", заяви той.

„Никъде в Европа, нормалното дясно и ляво, не се съюзяват с националпопулизма. Маските са свалени, политическите лица оборени, на първо място на десния политически субект, който си бе присвоил правото на цензор, с претенцията да е носител на абсолютната истина", заяви Местан.

„Никакви политически ходове като подписването поотделно на споразумението за общо управление от страна на кандидата за министър-председател Бойко Борисов и ПФ и АБВ не могат да прикрият тази теза, защото фактът е неоспорим. България за първи път ще се управлява с участието на националпопулистка, ксенофобоска партия. Мандатоносителят знае, че коалицията е порочна", категоричен беше Лютви Местан.

Той отправи предупреждения за надигаща се ксенофобия и посочи позицията на ДПС като гарант за етническия мир. "Ние сме тук и ще защитаваме правата и свободите, защото ги поставяме над политическите различия. Не бихме разбрали и протестираме срещу протест срещу един министър, само защото се казва Вежди", каза Местан, визирайки протеста от сряда вечер, организиран от културни деятели, които не искат Вежди рашидов отново да е министър на културата.

Лидерът на ДПС се обърна към държавния глава Росен Плевнелиев с думите, че отговорността ще е не само на участниците, но и покровителите. Припомни атаките срещу президента Георги Първанов, обвиняван, че е станал архитект на Тройната коалиция през 2005 г., а тези, които са го хулили, сега се съюзяват с него.

Местан посочи, че двама от министрите, при това вицепремиери, предложени Бойко Борисов, са били министри на Тройната коалиция и припомни, че тогава мандатоносител е била ДПС. Той се обърна към Меглена Кунева и Ивайло Кафин, че няма от какво да се притесняват. „Освен това по наша оценка на мандатоносител се справихте прилично и може би ще бъдете полезни в този кабинет. Не отричам правото на никого да се развива към една по-висока култура", каза той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай