Местан: Искам този площад да ми даде мандат да поискам незабавното изваждане на ПФ от управлението

Местан: Искам този площад да ми даде мандат да поискам незабавното изваждане на ПФ от управлението | StandartNews.com

Момчилград. Ние сме против отпадането на давността на престъплението „Възродителен процес". Още в първия ден на 43 НС от ДПС внесохме изменения в НК за отпадане на тази давност, без да имаме претенции за авторство на закона. Настояваме Законът да бъде незабавно приет, за да не бъдат покрити тази престъпления от давността. Това каза в Момчилград лидерът на ДПС Лютви Местан на многохиляден митинг по повод 30-годишнината от трагичните събития, свързани с насилствената смяна на имената през 1984-1985 г. Той допълни, че единствената присъда, която е произнесена досега над Възродителния процес е моралната присъда с Декларация от 41 –то НС през януари 2012 г. Местан поясни, че за ДПС, която представлява жертвите на Възродителния процес, фактът, че няма нито осъден за това престъпление, е болка.

„Но отговорността, за да няма нито един наказан е на специалните институции и органи на българската държава. Партиите не разследват, те не повдигат обвинение, те не правораздават. Отговорността на разследването и повдигането на присъди е на българската правоохранителна система, това е проблем на специалните институции, проблем за усещането за държавност", подчерта още лидерът на Движението.

„Голямата ни болка е, че днес след 30 години, ксенофобията и крайният национализъм са част от управлението на европейска България. Затова искам този площад да ми даде мандат като председател на ДПС да поискам незабавното изваждане на антиевперейската и антинатовската партия ПФ от управлението на България", заяви Местан.

По думите му ксенофобията и националпопулизмът са запазена марка на Атака и ПФ. „Оказва се, че някои политици от РБ споделят ксенофобските идеи. Точно те изрекетираха премиера Бойко Борисов и поставиха условие, че ще го подкрепят, ако приеме и Патриотичния фронт в управлението", заяви политикът.

Той подчерта, че министър-председателят Борисов напоследък твърде често и правилно говори за необходимостта от национално съгласие и единение на нацията, но негови местни представители в съюз с ПФ и РБ провеждат точно обратна политика на дискриминация и на тотални чистки от администрацията в Кърджалийско. Стигало се дотам, че за първи път в България и в историята на организираното ловно движение самозабравили се местни чиновници и политици правят опити хората от ловното поле "Равен" да бъдат разделени и политизирани и това за ДПС е абсурдно и недопустимо. В тази връзка лидерът на ДПС смята да поиска и личен разговор с премиера Борисов по този сериозен казус.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай