Медведев идва у нас. Защо?

Очаква се и голям двустранен форум в сферата на туризма.

Медведев идва у нас. Защо? | StandartNews.com

В началото на март се планира посещение на руския премиер Дмитрий Медведев в България, както и голям двустранен форум в сферата на туризма. Това заяви в интервю за БГНЕС Георги Минчев, председател на Българо-руската търговско-промишлена палата.

Поредната среща между двете страни щяла да е  продължение на политиката на рестартиране на двустранните отношения между София и Москва след посещението на Радев и Борисов в Кремъл през май миналата година.
Ако се осъществи, това ще е второто посещение на премиера Дмитрий Медведев у нас. За пръв път той посети България през 2008-ма като  част от делегацията на президента Путин.

Новината за посещението на руския премиер в България е най-малкото неочаквана.  То не се случи миналата година, когато тържествено чествахме 140 години от двустранните отношения. А сега визитата идва на фона на чаканото решение за трасето на Турски поток,  за новите американски санкции по повод газовия коридор, по време на скандала с евентуално отравяне с Новичок на Гербев и след изказване на втория в ГЕРБ Цветан Цветанов, че Русия ще пробва намеса в предстоящите ни избори и че не е изключено да изгоним руски дипломати.

Новите американски санкции, които САЩ обсъждат в подготвяния нов закон срещу Русия може да забавят сериозно изграждането на "Турски поток" и "Северен поток 2", казва пред Bloomberg анализаторът от Aton Александър Корнилов. Ако законопроектът бъде приет, той ще забрани инвестициите в руски газови съоръжение извън страната, както и доставката на технология, оборудване или капитал за бъдещите местни петролни полета.
Забранява се и финансирането на всички световни енергийни проекти, по които работят руското правителство или държавни компании. Именно този текст ще забави изграждането на "Северен поток 2" и "Турски поток".

Ако влязат в сила, санкциите могат да накарат чуждестранните инвеститори да спрат да предоставят капитал за газовите връзки, казва Дмитрий Мариченко, директор по въпросите за петрола и газ във Fitch Ratings. Според него обаче дори и в най-лошия случай, "Газпром" може да финансира газопроводите сам.

Сърбия - втората страна, през която се очаква да мине тръбата на „Турски поток”, днес обяви мнението си по санкциите. Президентът Александър Вучич каза: "Сърбия е независима, суверенна и свободна страна. Сърбия днес е на европейския път, но може да каже на европейските си партньори и на Вашингтон, че няма да въвежда санкции срещу Руската федерация, че е приятел с Владимир Путин и ще строи газопровод през своя територия. Не се срамуваме от това. Гордеем се с това".
Изявлението на Вучич предшества визитата на българския премиер Бойко Борисов в Сърбия. Борисов бе награден с най-високото държавно отличие - "Орден на Република Сърбия" в деня на националния празник на съседната държава. За празника Вучич получи поздравления и от САЩ. В писмо от Доналд Тръмп Америка не се коментира газовата тръба, но се настоява за решаване на въпроса с Косово.

Както се и очакваше, руснаците не оставиха без коментар русофобските изказвания у нас за хибридна война, в която ни вкарва Москва.
В редакционен коментар на Радио Спутник, което е част от най-мощната пропагандна машина – РИА Новости, иронично се пресъздават изказвания на хора от властта (Томислав Дончев и Цветан Цветанов) по повод руската намеса в изборите.
По повод сделката с F-16 Спутник припомня изказването на президента Радев, че това е „триумф на лобизма” и добавя, че на генерал от ВВС трябва да се вярва и че може би той е прав за нуждата от предсрочни избори. Журналистът показва ясно политическата си симпатия в България, като твърди, че ГЕРБ ще се превърне в „хербарий”, а социалистите ще победят.  

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай