Петък,

Медици остават с ниски заплати заради ръководства на болници

От: Рачо Рачев, кадър бТВ -
1239
Медици остават с ниски заплати заради ръководства на болници
A
A
A

Ръст на заплатите в здравеопазването договориха в петък на среща при премиера Кирил Петков членове на Национален синдикат „Защита“. От този месец стартовата заплата за лекар става 2000 лева, 1500 лева ще е месечното възнаграждение за медицинска сестра и 900 лева за санитар. Споразумението бе предшествано от протести на медици с искане допълнителните възнаграждения за работата им на първа линия заради Covid-19 да не отпадат и след отмяната на извънредното положение от 1 април.

Началникът на кабинета на министър-председателя Лена Бориславова потвърди уговорените суми, но допълни, че това ще се отнася за онези лечебни заведения, при които това е скрепено с колективен трудов договор и се спазва правилото за съотношение 1 към 20 между най-високата и най-ниската заплата.

„Защото има такива „перверзни“ ситуации, в които ръководството на едно болнично заведение взимат стотици хиляди лева. Те не влизат на операции, не дават нощни смени и оставят младите лекари да се мъчат със ситуацията“, обясни Бориславова.

Отношенията между България и Северна Македония

Има руски интерес България и Северна Македония да не могат да имат добросъседство, в това Западните Балкани да не са една стабилна географска зона, в която да има свободно движение на хора и капитали и разбирателство между народите, каза Лена Бориславова по повод експулсирането на 11 руски дипломати от България в рамките на седмица.

„Потвърдени данни, по които дълго време не се е реагирало за това, че тези дипломати не работят в интерес на българското правителство, че не изпълняват само дипломатически функции, а имат конкретно възложения, включително да работят за това да се дестабилизират отношенията на България със западните й съседи, включително Северна Македония“, добави тя.

Бориславова добави, че има такива данни и от властите в Северна Македония, че там също има руски интереси, които противодействат на отношенията на добросъседството, които са чувствителен момент за отношенията между двете страни.

"Българското правителството ще се съгласи с решението на Народното събрание. Това е решение по чувствителен въпрос, за който трябва да се гарантира, че отговаря на чувството за защитеност на българския народ", заяви още началникът на кабинета на премиера.

Добавките за пенсионери

„Стратегията на правителството по отношение на пенсионерите е за трайно преизчисляване и увеличаване на пенсиите, така че те да могат да водят достоен начин на живот. Това в момента не се случва за поне половината от тях. В новия бюджет и актуализацията, която сме предвидили, точно това ще е основната цел. Ние също приемаме (COVID добавка от 60 лв. към пенсията),като много важна добавка, на която всеки пенсионер има право“, заяви Бориславова.

По думите й никой не е очаквал такава инфлация нито в национален, нито в световен план.

„Това са големите предизвикателства, пред които всяко едно управление сега трябва да се справи през тази година. Да, искаме да има нов начин на изчисляване на пенсиите, който да гарантира достоен начин на живот. В България не само секторът на пенсионната реформа е този, който трябва да бъде променен, имаме сектора на здравеопазването, където имаме съществени дефицити, военното министерство също страда от системна липса на финансиране, образованието също“, поясни тя.

Високите цени на енергията у нас

В Гърция сумата за подпомагане на пенсионери и социално слаби е 200 евро за Великден, има и ваучери от 40 евро за гориво за социално слаби. В Италия пък има намаление на акциза за горивата с 25 евроцента за литър, цени на ток и газ ще са замразени за 5 млн. домакинства до края на годината. В Германия ще се предостави еднократна енергийна помощ от 300 евро за всяко домакинство, има и 30 евроцента намаление на акциза за бензина и 14 евроцента за дизела.

„Минималната ставка на акциза е гарантирано на ниво ЕС и ние под нея не можем да паднем. Към момента България е една от малкото държави, които са на минималната ставка на акциз – т.е., ако искаме да приложим сходна мярка, трябва да поискаме разрешение от ЕС и той да важи за всички държави членки“, заяви Бориславова. По думите ѝ там, където в момента намалят акциза е, защото те изначално имат по-висок от минимума, който е допустим.

„Най-голямата първопричина за феноменът с покачване на цените е цената на електричеството и на ресурсите за генериране на електроенергия. Затова натам са насочени и усилията ни – освен помощта за Великден, освен мораториума, който действаше досега и цените за битовите потребители не са се покачили от миналото лято, следващата стъпка е да генерираме енергийна независимост на страната ни и общо закупуване и договаряне, чрез ЕК, на газ“, добави тя.

Бориславова допълни, че на следващия съвет в Брюксел ще бъде обявен и солидарният фонд, с който страната ни ще има право да получи финансови средства да закупи газ за хранилището в Чирен.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички