Манолова вини ГЕРБ за 8 СРС-та на час

Пълна лъжа, контрира Димитър Лазаров

Манолова вини ГЕРБ за 8 СРС-та на час | StandartNews.com

София. Мая Манолова, която доскоро беше депутат от левицата обвини ГЕРБ, че на всеки час от управлението на кабинета „Борисов” са били искани по 8 разрешения за използване на СРС-та.

Абсолютно сигурна съм - пресмятахме го в пленарна зала с колегите, заяви тя пред бТВ. Това си има и своята солена цена - около 100 млн. лева са се харчели на година за това задоволяване на властта да знаят какво си говорят политическите им опоненти”, изтъкна гласовитата социалистка.

Нейното изчисление показва, че общо 3 пъти се е увеличил броят на случаите на използвани средства за подслушване от 2008 до 2011 г. По времето на Сергей Станишев те били 5000 на година, а при Борисов – 15 000.

„Отделно над 55 000 са били исканията годишно за трафични данни. И забележете - само около 800 годишно от тези СРС-та влизат в съда като доказателство по дела”, каза още Манолова с уточнението, че за сравнение в 60-милионна Франция, например, СРС-тата били с лимит – 6000 на година.

Като пълна лъжа бяха окачествени тези твърдения – от страна на представителя на ГЕРБ Димитър Лазаров. „Вярно е, че сме април, но не 1 април”, отбеляза саркастично той. Според него повечето от тези данни всъщност не са за СРС-та, а за разпечатки за телефонни разговори, които не разкривали по същество говоренето, а само кой номер с кой друг сее свързвал в даден период от време.

„Ако някой не прави разлика между СРС-та и разпечатки за проведени назад разговори – това е въпрос на некомпетентност. Тези разпечатки са задължение по евродиректива и се използват при разследване на престъпления – отвличания, обири на банки и т.н.”, обясни Лазаров.

Той на свой ред обвини БСП, че назначили само хора от Тройната коалиция в създаденото по тяхно управление бюро за контрол над средствата за подслушване. Според бившия депутат от ГЕРБ червените изпадат в паника понеже им предстои да загубят и тези избори и затова прибягват до всякакви манипулации.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай