Сряда,

Мая Манолова обърна плочата, хока промяната

От: Рачо Рачев, кадър БНТ, архив -
1291
Мая Манолова обърна плочата, хока промяната
A
A
A

Освен факта, че има сформиран кабинет, който да отстрани Борисов и ГЕРБ от властта, почти няма успехи на властта, които да можем да посочим. И това управление вече се пропуква и то не на принципна, а на чисто лобистка основа: корупцията в горския сектор, зърното, форсмажора, избора на управител на БНБ, съдебната реформа. Критиката отправи лидерът на гражданската платформа "Изправи се.БГ" Мая Манолова, цитирана от fakti.bg.

Това е така заради феодализирането на властта и партийното овладяването на различните министерства, посочи Манолова в дискусията „Леви цели с десни мерки: 100 дни по-късно“ за кабинета на Кирил Петков, организирана от платформата „Политизирай това“ с водещи Николай Драганов и Мирена Филипова.

„За 100 дни правителството в социалната сфера е 100% провал. При управлението на държавните фирми е 100% възпроизвеждане на модела на ГЕРБ и ако не сключим нов договор с Газпром, е 100% гаранция за мизерия и сибирски студ“, категорична бе Мая Манолова.

Вярно е, че върху кабинета се стовариха пет кризи: социална, икономическа, енергийна, ценова, здравна, както и една война. Но към момента кризите управляват властта, а не правителството управлява кризите. То просто върви след събитията, констатира бившата омбудсманка.

Критиките си към властта лидерът на "Изправи се.БГ" обобщи в два големи проблема: че вместо разграждане модела на ГЕРБ новото управление започна да възпроизвежда и надгражда порочния модел, както и разминаването между обещанията и действията на четворната коалиция.

Според Мая Манолова новото управление преповтаря схемите на ГЕРБ с държавните дружества – „черни каси“. Тя даде примери за това, сред които са разплащането на 60 млн. лв. от нищожните договори на "Автомагистрали", както и ВиК холдингът, който продължава да преразпределя 1 млрд. лв., а ДКК вместо властта да изпълнят обещанието си и да я закрият, я закичиха с нови партийни кадри на Нинова.

Вторият сериозен дефект на властта е разминаването между обещанията и действията на новите управляващи. Лидерката на "Изправи се.БГ" беше категорична, че заблудата за най-социалния бюджет се изпари още преди окончателното му приемане. Инфлацията напълно „изяде“ така наречените мерки за повишаване на доходите. Първите „ударени“ бяха пенсионерите, които въпреки обещанията през януари получиха по-малко, отколкото през декември. Потърпевши бяха и работещите бедни, за които ръста на минималната заплата с 60лв отдавна е изконсумиран от инфлацията, а четирите партии в коалицията забравиха обещанията си да въведат необлагаем минимум, което щеше да остави в джобовете на хората с най-ниски доходи поне по още 70 лв.

Мая Манолова отчете, че очакваната битка с монополите се оказа просто пропаганда. Не спря повишаването на цените на мобилните оператори, битката с коректорските фирми беше забравена, а 100% компенсации за скъпия ток получиха само монополните дружества.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички