Мая Манолова обърна плочата, хока промяната

Към момента кризите управляват властта, а не правителството управлява кризите

Мая Манолова обърна плочата, хока промяната | StandartNews.com

Освен факта, че има сформиран кабинет, който да отстрани Борисов и ГЕРБ от властта, почти няма успехи на властта, които да можем да посочим. И това управление вече се пропуква и то не на принципна, а на чисто лобистка основа: корупцията в горския сектор, зърното, форсмажора, избора на управител на БНБ, съдебната реформа. Критиката отправи лидерът на гражданската платформа "Изправи се.БГ" Мая Манолова, цитирана от fakti.bg.

Това е така заради феодализирането на властта и партийното овладяването на различните министерства, посочи Манолова в дискусията „Леви цели с десни мерки: 100 дни по-късно“ за кабинета на Кирил Петков, организирана от платформата „Политизирай това“ с водещи Николай Драганов и Мирена Филипова.

„За 100 дни правителството в социалната сфера е 100% провал. При управлението на държавните фирми е 100% възпроизвеждане на модела на ГЕРБ и ако не сключим нов договор с Газпром, е 100% гаранция за мизерия и сибирски студ“, категорична бе Мая Манолова.

Вярно е, че върху кабинета се стовариха пет кризи: социална, икономическа, енергийна, ценова, здравна, както и една война. Но към момента кризите управляват властта, а не правителството управлява кризите. То просто върви след събитията, констатира бившата омбудсманка.

Критиките си към властта лидерът на "Изправи се.БГ" обобщи в два големи проблема: че вместо разграждане модела на ГЕРБ новото управление започна да възпроизвежда и надгражда порочния модел, както и разминаването между обещанията и действията на четворната коалиция.

Според Мая Манолова новото управление преповтаря схемите на ГЕРБ с държавните дружества – „черни каси“. Тя даде примери за това, сред които са разплащането на 60 млн. лв. от нищожните договори на "Автомагистрали", както и ВиК холдингът, който продължава да преразпределя 1 млрд. лв., а ДКК вместо властта да изпълнят обещанието си и да я закрият, я закичиха с нови партийни кадри на Нинова.

Вторият сериозен дефект на властта е разминаването между обещанията и действията на новите управляващи. Лидерката на "Изправи се.БГ" беше категорична, че заблудата за най-социалния бюджет се изпари още преди окончателното му приемане. Инфлацията напълно „изяде“ така наречените мерки за повишаване на доходите. Първите „ударени“ бяха пенсионерите, които въпреки обещанията през януари получиха по-малко, отколкото през декември. Потърпевши бяха и работещите бедни, за които ръста на минималната заплата с 60лв отдавна е изконсумиран от инфлацията, а четирите партии в коалицията забравиха обещанията си да въведат необлагаем минимум, което щеше да остави в джобовете на хората с най-ниски доходи поне по още 70 лв.

Мая Манолова отчете, че очакваната битка с монополите се оказа просто пропаганда. Не спря повишаването на цените на мобилните оператори, битката с коректорските фирми беше забравена, а 100% компенсации за скъпия ток получиха само монополните дружества.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай