Събота,

Македонците провалили с политика честването на Гоце Делчев

От: Рачо Рачев -
864
Македонците провалили с политика честването на Гоце Делчев
A
A
A

"Не съм щастлив от начина, по който бе почетена паметта на Гоце Делчев в Северна Македония. Това са смущаващи знаци за промяна, а не сигурни. Бих се радвал почитането на паметта да се изразява масово от хората, не само като политическо мероприятие", заяви в интервю за НоваНюз съпредседателят на българо-македонската историческа комисия проф. Ангел Димитров.

Изпращането на външния министър Теодора Генчовска на честването е било положителен ход от страна на България, но с него само е постигната политическа хармония.

"Недопустимо е прекратяване на дейността на историческата комисия, защото то ще е в разрез с Договора за добросъседство. Има лична позиция на колегата Драги Георгиев, която не е желание да се прекъснат разговорите, а напомняне, че вниманието върху членовете на комисията в Северна Македония става натрапчиво и усещат натиск. Притеснява ги като историци и личности", обясни Димитров събитията от последните дни.

Според него срещата на президента Стево Пендаровски с ОМО "Илинден-Пирин" на пръв поглед няма нищо смущаващо, но трябва да се знае каква е тази организация. Идентичността им е статистически незабележима, те са доказан изразител на сепаратистки идеи, каза още проф. Димитров.

По повод действия на американски политици, той смята, че е израз на политическа и историческа неграмотност да твърдиш, че етническите македонци са дали сериозен принос за САЩ, а имаш предвид цялата стара емиграция.

Професорът уточни, че е имал известни резерви относно посещението на премиера Кирил Петков в Северна Македония, но сега трябва да се види какви резултати ще даде. "Ако не даде добри резултати и ентусиазмът се охлади, можем да дадем ясна оценка", подчерта историкът.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички