Македонците провалили с политика честването на Гоце Делчев

Изпращането на външния министър Теодора Генчовска на честването е било положителен ход

Македонците провалили с политика честването на Гоце Делчев | StandartNews.com

"Не съм щастлив от начина, по който бе почетена паметта на Гоце Делчев в Северна Македония. Това са смущаващи знаци за промяна, а не сигурни. Бих се радвал почитането на паметта да се изразява масово от хората, не само като политическо мероприятие", заяви в интервю за НоваНюз съпредседателят на българо-македонската историческа комисия проф. Ангел Димитров.

Изпращането на външния министър Теодора Генчовска на честването е било положителен ход от страна на България, но с него само е постигната политическа хармония.

"Недопустимо е прекратяване на дейността на историческата комисия, защото то ще е в разрез с Договора за добросъседство. Има лична позиция на колегата Драги Георгиев, която не е желание да се прекъснат разговорите, а напомняне, че вниманието върху членовете на комисията в Северна Македония става натрапчиво и усещат натиск. Притеснява ги като историци и личности", обясни Димитров събитията от последните дни.

Според него срещата на президента Стево Пендаровски с ОМО "Илинден-Пирин" на пръв поглед няма нищо смущаващо, но трябва да се знае каква е тази организация. Идентичността им е статистически незабележима, те са доказан изразител на сепаратистки идеи, каза още проф. Димитров.

По повод действия на американски политици, той смята, че е израз на политическа и историческа неграмотност да твърдиш, че етническите македонци са дали сериозен принос за САЩ, а имаш предвид цялата стара емиграция.

Професорът уточни, че е имал известни резерви относно посещението на премиера Кирил Петков в Северна Македония, но сега трябва да се види какви резултати ще даде. "Ако не даде добри резултати и ентусиазмът се охлади, можем да дадем ясна оценка", подчерта историкът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай