Четвъртък,

Македонският президент се плаши от България, очаква гръцки сценарий

От: Рачо Рачев -
Македонският президент се плаши от България, очаква гръцки сценарий
A
A
A

Българската страна започна да имитира Гърция, надявам се преговорите да не продължават с години и години, заяви в интервю за македонската телевизия Канал 5 президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски.

По думите му апелът му да не се бърза в преговорите с България е защото дългото изчакване, за да се стигне до договор с Гърция, е било, за да присъстват в него "главните идентификационни белези" - език и народност.

Пендаровски изрази опасения, че и в преговорите с България Република Северна Македония може да влезе в гръцкия сценарий. "Това, което Петков (премиерът Кирил Петков - бел.ред.) каза - да създадем работни групи и шест месеца да дебатираме - дали няма да доведе точно до това?"

Главното на спора с България е историята, заяви Пендаровски. "По отношение на историята ние можем да разговаряме - в една от тези фамозни 5+1 точки (които България постави като условие) става дума за отваряне на досиетата и архивите на тайните служби, какво е се е случвало преди 1990 г., какво е ставало с хората с българско самосъзнание, как са били малтретирани, ние можем да говорим за това. Съгласни сме. Но не можем да говорим за това, че сме били българи до 1944 г. или сме говорили "диалект на българския" до 1944 г. Това е проблемът", каза Пендаровски.

"На тези 5+1 точки ние изпратихме наша позиция и нямаме отговор. Имаше и португалското предложение. В София казаха на португалския външен министър, че им трябват 4-5 дни, за да отговорят. Отново нямаше официален отговор и на това. За какво говорим тогава? След 6 месеца, след месец? Въпросът е дали искате да влезете в истински разговори или просто искате да бавите работата", каза Пендаровски, според когото се касае за тактически маневри от страна на България.

Тагове:

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички