Скопие плаща 30 млн. евро за кампания срещу България

Става дума за сериозна международна кампания, клеветническа при това

Скопие плаща 30 млн. евро за кампания срещу България | StandartNews.com

Премиерът Кирил Петков даде тази седмица интервю за "Файнейшъл таймс", в което съобщи, че България ще предложи нов процес на Република Северна Македония, който ще разгледа историческите и бизнес отношенията между двете страни в рамките на шест месеца и ще прекратим възпрепятстването на Скопие за членство в Европейския съюз. В същото време президентът Румен Радев пред "Юроактив" заяви, че напредъкът на РСМ не се определя със срокове, а с резултати и поиска страната да промени конституцията си и да запише българите наравно със сърбите, турците, албанците и македонците.

Според нас тази позиция на България, която има в момента, не трябва да бъде променяна в бъдеще, докато българите в РСМ не получат своето равноправие, не бъде променена конституцията, не бъде вкарана тази малка думичка "българи" в самата конституцията. Това коментира пред БНТ председателят на българската партия в РСМ "Граждански демократичен съюз" Петър Колев.

"Защото това, ако се случи ще бъде уникален не само европейски, но и световен парадокс, защото България ще жертва или възприеме явлението на потъпкване на човешките права на собствените сънародници в РСМ, а за сметка на това ще даде възможност на други хора, които правят това, да се възползват от допълнителни човешки права, каквито са примерно свободното движение на хора, стоки и капитали в ЕС", коментира Петър Колев.

Според Колев държавният глава Румен Радев и премиерът Кирил Петков ясно са формулирали пред европейските страни какво очаква България. Той бе категоричен, че процесът за евроинтеграция се води от резултатите, а не от срокове. Спорните точки в двустранните отношения между България и РСМ могат да бъдат решени с диалог, допълни Колев.

На въпроса кой има полза от това да се представят нещата по обратния начин и да се внуши пред Европа, че няма никакъв проблем в РСМ с правата на българите, Петър Колев заяви: "Македонското правителство е отделило на 30 млн. евро за сериозна международна кампания, клеветническа при това, и срещу България, но и срещу българите в РСМ."

Председателят на българската партия посочи още, че ще поиска среща с новоизбрания министър-председател Кирил Петков, на която въпросите за равноправието на българите в РСМ да бъдат обсъдени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай