Македонски вицепремиер отговори на предложение на Петков

Въпреки българското вето, трябва да израдим ж.п. линия между двете страни, смята Фатмир Битичи

Македонски вицепремиер отговори на предложение на Петков | StandartNews.com

Комисиите за икономика и за инфраструктура, предложени от българския премиер Кирил Петков, са важни за развитието на икономическото сътрудничество, оценява вицепремиерът по икономическите въпроси на Република Северна Македония Фатмир Битичи.

Той прави това в предновогодишно интервю за агенция МИА, предоставено специално на БТА.

"Склонен съм да кажа, че сътрудничеството трябва да идва по естествен начин, но когато това не е възможно, трябва да създадеш определени органи, които трябва да представят ясен план. Искрено се опитваме да покажем, че сме открити за сътрудничество, не само с България, а и с всяка съседна страна, защото силно вярваме в принципа на регионална конкурентност. Колкото повече си сътрудничим, толкова повече това ще е от полза за нашите граждани", каза вицепремиерът Битичи

.Най-добър пример за това според него е Преспанският договор, с който не само двустранните, а и икономическите отношения със съседна Гърция дават първите резултати, като изграждането на интерконектора, на терминала Александруполис и газовата електроцентрала.Във видео интервюто, което утре ще бъде излъчено изцяло, вицепремиерът Битичи казва, че и за Република Северна Македония, и за България е важно жп инфраструктурата да започне да функционира час по-скоро.

"Въпреки че в този период на два пъти получихме вето от България, ние продължаваме усилията за подобряване на пътната и железопътната инфраструктура към нашата съседка. Търгът приключи съвсем скоро и очаквам още през март да въведем в работа компаниите за продължаване на железопътния коридор към България и някъде през юни ще бъде обявен търгът за третата фаза, с което окончателно завършваме Коридор 8 към България. По план това би трябвало да завърши до 2025 г., а според българските планове железницата би трябвало да бъде завършена до 2027 г. Комисията трябва да съгласува това, защото нито за България, нито за нас е добре железницата да тръгне през 2027 г. Трябва да седнем и да положим усилия това да стане час по-скоро. Затова смятам, че комисиите ще бъдат от съществено значение, за да дефинират ясните планове, за да отстранят евентуалните законови пречки, ако ги има, за да сътрудничат компаниите и бизнесмените. От друга страна, защо да не създадем и законови възможности, с които да се развие сътрудничеството на компаниите и инвестициите - български инвестиции в Република Северна Македония и македонски инвестиции в България", изтъква Битичи.

В интервюто вицепремиерът разкрива и ще има ли ограничения на електричеството след Нова година, очаква ли ни нов ценови шок след 31 януари, когато приключва решението за замразяване на цените на основните хранителни продукти, както и за очакванията му от инициативата "Отв

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай