Македонски вицепремиер каза кога ги пускаме в ЕС

Преодоляваме различията със София и започваме преговори за присъединяване януари, убеден е Никола Димитров

Македонски вицепремиер каза кога ги пускаме в ЕС | StandartNews.com

Северна Македония ще може да започне преговори за присъединяване към ЕС през януари, след като се договори с България за оттегляне на ветото.

Това съобщи вицепремиерът на югозападната ни съседка Никола Димитров, предаде БНР. "Фокусът за споразумение със София за преодоляване на различията е през декември, но периодът е кратък и затова януари не е изключен като вариант за дата за започване на преговорите между РСМ и ЕС", каза Никола Димитров. Той подчерта, че сегашното председателство на ЕС Словения има стратегически интерес "да придвижи региона към Европейския съюз", напомняйки, че след него председателството на ЕС ще бъде поето от Франция, където са насрочени президентски избори за пролетта.

„Въпреки че предпочитанието е за декември, чувам от няколко столици в Европа, че и януари все пак остава възможност за успех, което ни дава може би малко повече време, въпреки че смятам, че фокусът ни трябва да бъде върху декември“, каза Димитров пред TV 24.

В навечерието на срещата на върха на ЕС през декември австрийският министър по европейските и международните въпроси Михаел Линхарт ще бъде на посещение в Скопие утре, а също утре на двудневно посещение в страната ще бъде и полският президент Анджей Дуда. Една от основните теми на срещите им с домакините в Скопие ще бъде европейската перспектива на страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай