Македонски лидер със скандално изказване за България

Да не коленичим пред източната съседка, призова Християн Мицкоски

Македонски лидер със скандално изказване за България | StandartNews.com

Среща между лидерите на албанската партия Демократичен съюз за интеграция /ДСИ/ Али Ахмети и на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски се е състоя в парламента на Република Северна Македония днес, а по-късно Ахмети се срещна и с премиера и доскорошен лидер на управлявашата СДСМ Зоран Зае.

Лидерът на опозицията Мицкоски заяви, че настоява за извънредни парламентарни избори час по-скоро. Като един от аргументите за това е, че очакванията през декември България да даде зелена светлина на Република Северна Македония за начало на преговори с ЕС не са се осъществили, съобщи БТА. "Обсъждахме две теми. Първата тема беше спорът с източната ни съседка, където повторих принципната си позиция за спазване на резолюцията, приета от парламента, от всички политически партии, и изразих загриженост от факта, че колкото повече напускаме преговорните си позиции, толкова повече са исканията от източната ни съседка и по този начин се разрушава преговорната позиция, без нещо да печелим в замяна", заяви Християн Мицкоски, цитиран от телевизия Сител.

"Лично аз и ВМРО-ДПМНЕ оценяваме, че трябва да бъде изоставен принципът на сервилност и коленичене. Трябва да се прояви характер и всички трябва да направим всичко възможно да го покажем - това е моето послание. Хората са разочаровани, защото направиха много отстъпки за тази наша независимост, а всъщност ние все още сме във фоайето и не можем да започнем процеса на преговори (с ЕС). Това е нашата принципна позиция и аз съм готов да я защитавам с факти и аргументи навсякъде и пред всеки", е заявил лидерът на ВМРО-ДПМНЕ за телевизия Сител.

Не се очакват изявления след срещата на Али Ахмети и премиера Зоран Заев, съобщават македонските медии.

Междувременно лидерът на албанската партия "Алтернатива" Африм Гаши, който също е в сградата на Собранието в Скопие, заяви, че по-често трябва да има срещи между председателите на парламентарно представените партии. По думите му, подкрепата на "Алтернатива" за нов бъдещ кабинет е възможност да бъде отворена врата за начало на преговори с ЕС, ако не през декември, то през януари, февруари. Ако зад искането за предсрочни парламентарни избори стои парламентарно мнозинство, искането е легитимно, посочи той.

След като по време на местните избори през октомври премиерът Зоран Заев заяви, че ако партията му СДСМ загуби кметското място в Скопие, той ще подаде оставка, а в изборната нощ препотвърди това свое намерение, в Република Северна Македония се правят политически сондажи за съставяне на ново правителство. Очакванията са това да се случи в средата на януари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай