Лорер с неочаквано разкритие за цената на газа, причината

Нивото на инфлацията в България е каквото и в другите балкански страни - 11-13%

Лорер с неочаквано разкритие за цената на газа, причината | StandartNews.com

„Вече имаме 15% по-ниска цена, благодарение на американския газ, който е вече у нас. Той е уговорен, доставен е, и КЕВР обяви новата цена на микс“, разкри в интервю за БНТ министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер.

Попитан дали американският природен газ вече е у нас, водещият политик от "Продължаваме промяната" отговори: „Дали е в транзит или не, дали се разтоварва, няма значение. Кога той технически ще е при нас, не се наемам да кажа." "Не един, а два танкера са“, уточни Лорер.

Той добави, че пълното количество азерски газ ще влезе в България. 

Що се отнася до разрешението България да продължи да внася руски петрол въпреки наложените на Русия санкции от ЕС, Лорер за пореден път подчерта успеха, който страната ни е постигнала. "Защото вече сме активен партньор на Европейския съюз. Понеже сме на масата в Европа вече като равни партньори, затова ни чуха“, обясни Лорер.

„Надявам се, че рафинерията в Бургас си дава ясно разбиране, че това е дерогация и тя е ограничена във времето“, предупреди Лорер и изрази надежда, че в рафинерията вече са започнали да правят нужните промени, за да може да се работи с неруски петрол.

Бюджетът, който правителството предлага, е насочен към кризата, предвид и войната в Украйна, която ни се отразява, заяви министърът на иновациите и растежа. Имаме около 2 млрд. лв. мерки за най-уязвимите групи в обществото, уточни той.

Министърът поясни, че по време на дебатите за бюджета е нормално да има различия, тъй като всяка страна защитава своя интерес, а правителството има политика за доходи, от началото на годината няколко пъти се вдигат пенсиите, повишени са заплатите на учители, лекари, медицински сестри, а държавните структури, които се реформират, ще имат по-високи заплати.

По отношение на инфлацията Лорер коментира, че нивото й в България е каквото и в другите балкански страни - 11-13%, а за сравнение в балтийските държави е 17-18 на сто.

„България ще се чувства много по-добре с евро, защото ще е част от ЕС и в монетарната му система. Когато се опитваме да го забавяме в парламента, това само създава несигурност не само в българското общество, а и в целия ЕС относно това какво България иска. Не бива да правим стъпки назад“, каза Даниел Лорер.

"Планът за възстановяване и устойчивост е изключително постижение на това правителство, защото успяхме да получим одобрение от ЕС", каза той и добави, че лично Урсула фон дер Лайен е дошла у нас и ни е казала: "Имате 13 млрд. от ЕС, за да се възстановите". "Но тези пари ще са достъпни за България, само и единствено ако ние изпълним 22 реформи, отново през парламента", уточни Лорер и добави, че част от тези мерки трябва да са готови до края на тази година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай