Понеделник,

Лорер с неочаквано разкритие за цената на газа, причината

От: Рачо Рачев, кадър БНТ -
22706
Лорер с неочаквано разкритие за цената на газа, причината
A
A
A

„Вече имаме 15% по-ниска цена, благодарение на американския газ, който е вече у нас. Той е уговорен, доставен е, и КЕВР обяви новата цена на микс“, разкри в интервю за БНТ министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер.

Попитан дали американският природен газ вече е у нас, водещият политик от "Продължаваме промяната" отговори: „Дали е в транзит или не, дали се разтоварва, няма значение. Кога той технически ще е при нас, не се наемам да кажа." "Не един, а два танкера са“, уточни Лорер.

Той добави, че пълното количество азерски газ ще влезе в България. 

Що се отнася до разрешението България да продължи да внася руски петрол въпреки наложените на Русия санкции от ЕС, Лорер за пореден път подчерта успеха, който страната ни е постигнала. "Защото вече сме активен партньор на Европейския съюз. Понеже сме на масата в Европа вече като равни партньори, затова ни чуха“, обясни Лорер.

„Надявам се, че рафинерията в Бургас си дава ясно разбиране, че това е дерогация и тя е ограничена във времето“, предупреди Лорер и изрази надежда, че в рафинерията вече са започнали да правят нужните промени, за да може да се работи с неруски петрол.

Бюджетът, който правителството предлага, е насочен към кризата, предвид и войната в Украйна, която ни се отразява, заяви министърът на иновациите и растежа. Имаме около 2 млрд. лв. мерки за най-уязвимите групи в обществото, уточни той.

Министърът поясни, че по време на дебатите за бюджета е нормално да има различия, тъй като всяка страна защитава своя интерес, а правителството има политика за доходи, от началото на годината няколко пъти се вдигат пенсиите, повишени са заплатите на учители, лекари, медицински сестри, а държавните структури, които се реформират, ще имат по-високи заплати.

По отношение на инфлацията Лорер коментира, че нивото й в България е каквото и в другите балкански страни - 11-13%, а за сравнение в балтийските държави е 17-18 на сто.

„България ще се чувства много по-добре с евро, защото ще е част от ЕС и в монетарната му система. Когато се опитваме да го забавяме в парламента, това само създава несигурност не само в българското общество, а и в целия ЕС относно това какво България иска. Не бива да правим стъпки назад“, каза Даниел Лорер.

"Планът за възстановяване и устойчивост е изключително постижение на това правителство, защото успяхме да получим одобрение от ЕС", каза той и добави, че лично Урсула фон дер Лайен е дошла у нас и ни е казала: "Имате 13 млрд. от ЕС, за да се възстановите". "Но тези пари ще са достъпни за България, само и единствено ако ние изпълним 22 реформи, отново през парламента", уточни Лорер и добави, че част от тези мерки трябва да са готови до края на тази година.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички