Лорер каза колко украински бежанци остават у нас. Какво им обеща

През България са минали около 80 000 бежанци от Украйна

Лорер каза колко украински бежанци остават у нас. Какво им обеща | StandartNews.com

“Агенцията за малки и средни предприятия, заедно с Асоциацията на работодателите в България работиха активно в продължение на седмица, за да изготвим заедно първични данни за това какви са възможностите за работа в различни сектори на стопанството. Данните ще бъдат публикувани днес. Вече имаме заявки от секторите за поне 150 хиляди поста”. Това каза министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер на брифинг след среща с работодателските организации и поясни, че това са 150 хиляди потенциални работни места, а не съществуващи. По време на срещата бяха обсъдени възможностите за включване в пазара на труда у нас на бесарабските българи и украинците, бягащи от войната. 

"През България са минали около 80 000 бежанци от Украйна, като 40 хиляди остават у нас за момента. Много от тях могат да останат за постоянно в България. Затова трябва да помислим как да подсигурим работа", поясни Лорер.  

По думите на министъра има 23 хил. потенциални работни места в сектор транспорт, 30 хил. - в комуникационни и трансферни технологии, 23 хил. - в туризма, 24 хил. - в строителство, 20 хил. - в текстил и 10 хил. - в електрониката. 

"Това са потенциални отворени места за всеки - българин или бягащ от войната. Имаме изключително остра нужда от кадри, които да се включат в българската икономика”, каза още Даниел Лорер.

"Ние като работодатели ще следим активно тези хора да не отидат в сивия или черния сектор", заяви представител на Асоциацията на българските работодатели. И допълни: "Ние гарантираме, че от страна на работодателските организации ще направим всичко по силите си да улесним подаването на заявките до Агенцията по заетостта."

Смилен Вълов, изпълнителен директор на Агенцията, обясни, че са създали портал за проучване на потребностите на работодателите от работна сила. “В него има и заявки за свободни работни места, които могат да бъдат подавани. Те ще отиват директно в Агенция по заетостта във всяко едно населено място”, поясни Вълов и допълни, че агенцията е формирала и мобилни екипи, които пътуват до населеното място, в което са настанени бежанците и провеждат анкети с тях.

“Обобщената информация ще я има в края на всяка седмица: колко от тези хора са готови да работят, каква работа и в какъв период”, поясни още той Вълов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай