Личният рейтинг на Радев не означава успешна партия

Личният рейтинг на Радев не означава успешна партия | StandartNews.com

- Господин Ганев, президентът Румен Радев заяви, че няма да е изненадващо, ако се появят нови партии. Как разчитате вие това негово изказване?

- На мен ми се вижда твърде малко вероятно президентът да тръгне в посока да прави партия. Причините за това са няколко. На първо място, основната цел на един президент в неговия първи мандат е да гарантира по някакъв начин своя втори мандат. Ако Радев реши да прави партия, това ще е инициатива с доста спорни перспективи. Създаването на формация от страна на президента със сигурност ще го постави в много сериозен конфликт с БСП, защото левицата ще възприеме това като свой конкурентен проект. Съответно подкрепата на БСП за евентуален втори мандат на Радев би била поставена под много сериозен въпрос, да не кажа че би била изключена. На второ място, президентът като конституционна роля е фигура, която трябва да олицетворява единството на нацията, който трябва да стои над партийните противоборства. В случая правенето на партия означава взимане на страна. Това неминуемо ще го извади от ролята му, зададена от конституцията. Освен това, трябва да имаме предвид, че по никакъв начин не означава, че един личен рейтинг автоматично би се трансформирал в обществена подкрепа към някоя определена партия. Тук можем да си припомни съдбата на АБВ на Георги Първанов. Не бива да се забравя също така, че част от подкрепата за президента идва именно и от среди на симпатизанти на левицата. Създаването на един политически проект веднага би го лишило от това, защото той би излязъл в техните очи предател. Те му гласуваха доверие, смятат го за своя президент и подобен ход би нанесъл тежка имиджова щета върху президента. Ако трябва да изхождаме от политическата логика, ми се струва малко вероятно президентът да се реши на подобна инициатива.

-Последните изказвания на Радев част от нормалната изострена реторика между „Дондуков" 2 и „Дондуков" 1 ли са или виждате някакъв нов момент?

-Виждам последователност в линията на президента на критика спрямо управляващите. Не виждам нищо ново. Тук отново трябва да имаме предвид няколко неща. Президентът получи тази огромна подкрепа на президентските избори с образа на новия в политиката, като човек, който идва отвън на политическия елит. Това винаги носи позитив. Дистанцията от политическото статукво в България носи позитив. Влизайки още в първите месеци в конфликт с управляващите, Радев успява да запази този образ на новия в политиката, на човека, който иска да внесе някаква промяна в нея. В този смисъл за него дистанцията от властта е политически важна. Въпросът е, че тук се крие определен риск – рискът той все повече да заема страна в едно много силно поляризирано пространство, каквото е в момента това предвид тежката конфронтация между управляващи и опозиция. Притесненията за него би трябвало да бъдат по линия на това, че все повече позициите му изглеждат в синхрон с БСП. А това ще го лиши от тази му конституционна роля на олицетворение на единството на нацията. Когато заемеш такава категорична страна в едната посока, няма как да говорим за обединител.

-Една нова партия, било то на Слави Трифонов или на някой друг, има ли шанс да събере достатъчно електорална подкрепа, за да обърка сметките на сегашните партии в парламента ?

-Няма никакво съмнение, че Трифонов има политически потенциал да направи партия и тя да получи представителство в парламента. Първият въпрос обаче, който трябва да се зададе, е дали Слави ще бъде начело на този проект. Това е от изключително значение. Защото ако той реши просто да подкрепи някаква група от хора да се явят на избори, това е една ситуация. Ако Слави Трифонов оглави политическа партия и съответно кандидатства за изборна длъжност на каквито и да е избори, това е съвсем друго. В първата хипотеза би имал успех вероятно, но във втората ми се струва, че перспективите му са по-скоро мрачни. Не трябва да забравяме, че Трифонов е правил опити да играе в политиката и преди. Те са три на брой – движение "Гергьовден", подкрепа за мажоритарен кандидат във Варна през 2009 г. и Меглена Кунева. Нито един от тези три политически проекта не успя да стане нещо значимо въпреки подкрепата на Слави Трифонов и затова се съмнявам, че някаква група от хора, която той подкрепи, сами по себе си ще имат някакъв по-сериозен и устойчив растеж и резултат. Трябва да се има предвид и нещо друго. В момента Слави Трифонов е в ролята си на водещ на тв предаване, има по два часа ефир на ден в една от най-гледаните телевизии в България. Този образ, в който трябва да влезе, е на пряк политически сблъсък с всички произтичащи от това мръсни номера.. Когато влезеш в политиката, влизаш в блатото, защото недоверието на хората към политическия елит в България е на високи нива. Влезеш ли в него, автоматично започваш да изглеждаш все повече от „тях", а не от „нас". Това винаги води до определена имиджова щета. В този смисъл е много трудно сега да коментираме Слави като партиен лидер, или като някой, който подкрепя някакъв тип движение, след като в момента той е в другата си роля на тв водещ.

-Вчера се проведе доста бурно заседание на СДС. Каква ще е съдбата му и тази на десницата в България като цяло?

-Отговорът на въпроса за десницата е много дълъг, затова ще се огранича само до СДС. В СДС в момента, освен че се бият буквално, се бият и в преносния смисъл на думата две много ясни политически линии. Едната е СДС да влезе под някаква форма в дясно-консервативен блок с Обединени патриоти. Формата все още не изглежда изчистена. Присъствието на СДС ще придаде дясно-консервативен характер на патриотичното обединение, като по този начин ще станат по-приемливи, както за част от родната публика, така и за Европа. Другата линия е СДС да влезе в познатия му път, а именно – да стане част от новата коалиция „Демократична България". На Националния съвет на СДС вчера трябваше да се реши именно тази политическа линия. В случая изключително важно е за самата „Демократична България" участието на СДС не толкова като електорален потенциал, колкото като легитимационен механизъм – новата коалиция да изглежда като пълноценно обединение, а не като някаква част от т.нар. традиционна десница, която не знам защо все още държи да нарича себе си десница.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай