Левите готови за лидерска битка с Борисов

Левите готови за лидерска битка с Борисов | StandartNews.com

Левите имат три варианта, с които да се явят на президентските избори срещу кандидата на ГЕРБ. Това съобщи за "Стандарт" евродепутатът и член на Изпълнителното бюро на БСП Илияна Йотова.

"И трите са много силни", твърди тя. Един от тях е номинация на председателя на партията Корнелия Нинова. Явяването й наесен обаче зависи от това дали ще се кандидатира за президент и премиерът Бойко Борисов. В края на миналата седмица двамата взаимно се подканиха да превърнат битката за "Дондуков" 2 в "лидерска".

Вчера готовност да се включи изрази и председателят на АБВ Георги Първанов. "Винаги съм готов с Борисов да се премерим на едни президентски избори", каза той пред Нова тв. Левите обаче не вярват, че ще се стигне дотам. Според Първанов е очевидно, че Борисов няма да участва. Обяснението на Йотова за отказа е, че лидерът на ГЕРБ се страхува, защото ако спечели, партията му ще се разпадне. Вътрешнопартийното допитване в БСП ще приключи на 25 юли. Веднага след това започва вторият кръг от преговори за общ кандидат президент на левицата с АБВ и "Движение 21". Целта е победа и отпор на модела ГЕРБ, декларираха партньорите. Очаква се кандидатпрезидентската двойка да бъде официално обявена на 30 юли на събора на червените на Бузлуджа.

На вчерашната общинска конференция на БСП в Шумен местните активисти номинираха шестима за президент - Корнелия Нинова, Мая Манолова, Илияна Йотова, бившият посланик в Египет и политически анализатор Иван Гайтанджиев, Стефан Данаилов и проф. Андрей Пантев. Три са предложенията за вицепрезидент - Драгомир Стойнев, Костадин Паскалев и Маргарита Попова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай