Лена Бориславова уточни каква е позицията ни за Македония

Предлагаме нов механизъм за водене на преговори

Лена Бориславова уточни каква е позицията ни за Македония | StandartNews.com

Кирил Петков не е отстъпил от позицията на България относно членството на Македония в ЕС/

Това увери в Министерския съвет Лена Бориславова, началник на политическия кабинет на премиера.

Пред "Файненшъл таймс" министър-председателят Кирил Петков сподели, че заставаме зад досегашната позиция на България, но предлагаме успоредно с това да бъде подобрен механизмът, по който да текат преговорите с Република Северна Македония /РСМ/, така че да могат да се изследват не само историческите аспекти на това решение, но също така да бъдат обхванати и икономически, социални, инвестиционни и всякакви други, посочи Борилсавова.

Тя разясни позицията на България по темата за членството на РСМ в ЕС. Бориславова каза, че предложението на премиера Петков е следващите шест месеца да бъдат използвани ефективно за учестени срещи на различни експертни групи, които да могат всестранно да разгледат този въпрос, тъй като той не бива да бъде свеждан само до историческите аспекти.

Трябва да знаем как на всички нива да вземем най-доброто решение, но това не представлява отстъпление на позицията на България до този момент, а само предложения за по-конструктивен и ефективен диалог, подчерта Бориславова. Нека да видим как ще тръгнат тези преговори и тогава ще можем да кажем, дали ако се постигнат ангажиментите за спазване на договора за добро съседство, ще можем да продължим със стъпката напред, каза още началникът на кабинета.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай