Сряда,

Лена Бориславова уточни каква е позицията ни за Македония

От: Редакция -
Лена Бориславова уточни каква е позицията ни за Македония
A
A
A

Кирил Петков не е отстъпил от позицията на България относно членството на Македония в ЕС/

Това увери в Министерския съвет Лена Бориславова, началник на политическия кабинет на премиера.

Пред "Файненшъл таймс" министър-председателят Кирил Петков сподели, че заставаме зад досегашната позиция на България, но предлагаме успоредно с това да бъде подобрен механизмът, по който да текат преговорите с Република Северна Македония /РСМ/, така че да могат да се изследват не само историческите аспекти на това решение, но също така да бъдат обхванати и икономически, социални, инвестиционни и всякакви други, посочи Борилсавова.

Тя разясни позицията на България по темата за членството на РСМ в ЕС. Бориславова каза, че предложението на премиера Петков е следващите шест месеца да бъдат използвани ефективно за учестени срещи на различни експертни групи, които да могат всестранно да разгледат този въпрос, тъй като той не бива да бъде свеждан само до историческите аспекти.

Трябва да знаем как на всички нива да вземем най-доброто решение, но това не представлява отстъпление на позицията на България до този момент, а само предложения за по-конструктивен и ефективен диалог, подчерта Бориславова. Нека да видим как ще тръгнат тези преговори и тогава ще можем да кажем, дали ако се постигнат ангажиментите за спазване на договора за добро съседство, ще можем да продължим със стъпката напред, каза още началникът на кабинета.

Тагове:

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички