Вторник,

Лена Бориславова обяви радикални промени в правосъдието

От: Редакция -
439
Лена Бориславова обяви радикални промени в правосъдието
A
A
A

Спецправосъдието ще се закрие максимално бързо, отчитайки необходимото време, за да се изложат мнения кой е най-правилният път. Имаше законопроект, внесен в предишното НС, който мина на първо четене, ще започнем оттам, за да не губим време.

Това заяви в предаването „Лице в лице“ говорителят на правителството Лена Бориславова.

„Делата, които са започнали в спецсъда, ще бъдат довършени в най-кратки срокове. Делата, които не са образувани и стоят на трупчета там, най-вероятно има такива и това е една от критиките към дейността на специализирания съд, именно на тях пък ще бъде даден нов тласък да могат да бъдат разпределени много бързо“, добави тя.

В понеделник се проведе първият коалиционен съвет, в който са участвали, както лидерите на партиите, така и експерти.

„Вчера се концентрирахме върху две основни теми. Първата беше за закриване на Специализирания наказателен съд и прокуратура. Там има абсолютно съгласие още по време на коалиционните преговори. На второ място, обсъждахме проекта за реформирането на КПКОНПИ“, обясни Бориславова.

Тя добави, че КПКОНПИ не може да се превърне в алтернативна прокуратура.

„Той може да бъде това независимо звено, което да извършва по такъв начин разследванията, че веднъж сезирана прокуратурата да не може да погледне встрани и да каже: Ами, тук няма данни за престъпление.

КПКОНПИ ще бъде разделен на две звена - за отнемане на имущество и за констатиране на корупция и конфликт на интереси“, заяви Бориславова.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички