Кючюк посочи голямата грешка на кабинета. Коя е

Българското правителството трябваше да подготви обществото за последиците от войната в Украйна.

Кючюк посочи голямата грешка на кабинета. Коя е | StandartNews.com

Българското правителството трябваше да подготви обществото за последиците от войната в Украйна. Това каза в ефира на „Денят на живо” по NOVA NEWS евродепутатът Илхан Кючюк. По думите му спирането на доставките на газ от Русия беше очаквано.

„Ясно беше, че ще се случи. Европа се подготвяше за това, въпросът е до каква степен е готова да смегчи своята позиция или ще продължи да поддържа твърд курс. В страната обаче има очаквания от страна на бизнеса за по-голяма подкрепа от държавата. Виждаме какво се случва в други европейски страни и как те помагат.

Правителството може да бъде обвинявано за много неща- безхаберие, безидейност, но също така и за това, че не работи адекватно по отношение пакетите и механизмите за компенсиране след кризата. Ясно беше, че войната ще има своите последици върху българското общество. Работа на правителството беше да го подготви за това”, обясни той.

По думите му единственият начин за плащане на руски газ е по установената европейска формула.

„България трябва да бъде ясен и последователен член на ЕС”, уточни Кючюк.

По отношение изпращането на оръжия за Украйна евродепутатът коментира така:

„Има държава, която защитава себе си и териториалната си цялост, от другата страна имаме агресор. Няма друг прочит на това”, категоричен е той.

Във връзка с вдигане на ветото за членство в ЕС на РСМ и последния доклад за съседката ни евродепутатът обясни, че постигнатото от Северна Македония е видимо. Има обаче още много какво да се желае.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай