Кючюк: Наше задължение е да защитим индустриите

"Необходим е европейски подход за справяне с непосредственото въздействие на настоящите кризи".

Кючюк: Наше задължение е да защитим индустриите | StandartNews.com

Днес, по време на дебатите в пленарна зала, евродепутатът от ДПС и съпредседател на партия АЛДЕ Илхан Кючюк изложи своята позиция във връзка с шокиращото нарастване на цените на електроенергията и посочи, че те са три пъти по-високи от нивата им преди година.

„Най-належащият въпрос, който предстоящият Европейски съвет трябва да разгледа, е свързан с високите цени на електроенергията в Европа, които са на ръба да окажат пагубни последствия за европейската икономиката. Наше задължение е да защитим индустриите и особено потребителите преди зимния сезон. Необходим е европейски подход за справяне с непосредственото въздействие на настоящите кризи, чрез прилагане на общи мерки и чрез въвеждане на реформа на енергийния пазар на ЕС, включително с колективен договор за цените на доставките на газ в бъдеще.“, категоричен бе Кючюк по време на изказването си.

Съпреседателят на АЛДЕ предложи няколко краткосрочни мерки, които могат да бъдат предприети за справяне с кризата. По думите му на първо място трябва да бъде отпусната помощ за енергийно бедните семейства, както и за малките и средни предприятия, които са в затруднено положение. И не на последно място Кючюк призова да се помисли за по-дългосрочно за справяне с кризата, без обаче да бъде хвърляна вината върху Зелената сделка.

По време на дебатите в пленарна зала присъстваха председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и вицепрезидентът на еврокомисията и комисар по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович.

„На предстоящия Европейски съвет ще обсъдим няколко важни теми, сред тях е пандемията от Ковид-19. Спазихме обещанието си и всяка втора доза, произведена в ЕС,  беше изнесена - към момента сме изнесли близо 1млрд. дози до 150 държави по света. Другите важни теми, които ще обсъдим са цифровият преход, върховенството на закона и рязкото увеличение на електроенергията. Това положение е трудно за домакинствата, но и е заплаха за фалита на много предприятия. За съжаление, ЕС е прекалено зависим, защото 95% от природния газ, който използваме е вносен. Трябва да се ускори зеленият преход, защото той е ключов елемент за енергийният суверенитет на ЕС.

Предлагаме мерки, които да подпомогнат домакинствата и предприятията в краткосрочен план, под формата на намаляване на данъчното облагане и финансова помощ. Трябва да работим заедно и да положим усилия, за да възпрепятстваме глобалното затопляне, трябва да го направим за бъдещите поколения, за планетата и за Европа.“, заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай