Неделя,

Културният министър: Оставка няма, има още милион за филми

От: Рачо Рачев, кадър бТВ -
368
Културният министър: Оставка няма, има още милион за филми
A
A
A

Министърът на културата Атанас Атанасов заяви пред бТВ, че няма да си подаде оставката. В петък той пусна във Фейсбук видеоселфи от кабинета си, което породи множество коментари и призиви Атанасов да напусне поста си или да бъде уволнен.

Реших да направя тест и да се обърна директно към хората, добави той и обясни, че никога не е употребявал алкохол и наркотици.

"Съжалявам ако съм предизвикал негативни емоции, целта беше аз да направя тест, да привлека внимание, защото имам да казвам много важни неща. За добро или за лошо той проработи и сега всички прожектори се обърнаха към сектор "Култура", каза той и добави, че има още една новина, за която почти никой не е разбрал.

"Новина от тази седмица, за която никой не разбра е, че отделихме милион лева, специално за филми с детска тематика. Всички отиваха досега в една и съща категория, които много трудно да спечелят, и никой не разбра през тази седмица за тази новина", обясни Атанасов.

Опитвам се да вкарам абсолютно пълна прозрачност и ясни критерии, които от 14 месеца в министерството явно се оказа, че липсват почти във всеки ресор, добави той.

"Като се почне от конкурса за Народния театър и комисиите там, през комисиите на Национален филмов център, дори и процесите в Национален фонд "Култура", а дори и сесиите, които се обявяват за консервация и реставрация - навсякъде липсва тази прозрачност и единственият шанс, който аз видях, за да се справим с тази битка, е да насочим прожекторите върху нас. Ако това е цената, да ме осмиват и подиграван, която трябва да платя, готов съм да го направя. Стига резултатът да го има", каза Атанасов.

Изреди и някои от постигнатите неща в сектор "Култура": "100 милиона повече в бюджета за култура, 44 милиона за Национален филмов център и българското кино, 30 милиона за Национален фонд култура, 12 милиона за българските музеи, въпреки лъжите на опозицията. Нови конкурси за директори на културните институти, налагане на ясни критерии, за да може парите да отиват до творците, а не просто да потъват някъде. Възстановяване работа по норвежката програма, с което се осигуриха допълнителни 10 милиона извън бюджета за българските музеи, галерии, библиотеки и народен театър." И това са само някои от нещата, които постигнахме, каза министърът на културата.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички