Кристалина с много сериозно предупреждение към България

България е по-добре от много други страни, но...

Кристалина с много сериозно предупреждение към България | StandartNews.com

България е по-добре от много други страни. Това заяви управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева в интервю за БНТ. Но веднага отправи много сериозно предупреждение към  страната ни. В сегашната ситуация е време за много внимателно харчене, което да е насочено към най-бедните, каза Георгиева.

Все по-често шоковете, които изпитват отделни страни, не са резултат на погрешно управление в страната, а резултат на външни фактори. Тя отличи зависимостта на страната ни по две линии - енергоносители, както и че обществото може бързо да се раздели в този геополитически климат. България не трябва да допуска това разединение, каза Георгиева и допълни: "Нашата криза 90-те години ние си я направихме. И съответно ние я коригирахме с помощта на Международния валутен фонд. С правилна макроикономическа политика проблемите се решават.".

Пандемията не можем да я решим само с правилна макроикономическа политика, същият шок е войната. При нея има много по-силно напрежение в геополитически план, което прави по-сложно обединяването на света.

Най-силно ще удари по страните, които не са се възстановили от последствията от пандемията и са големи вносители на енергоносители и храни и са близо до Украйна и Русия. Ние сме енергийно зависими, вярната политика е да се освободим от тази зависимост, каза още Кристалина Георгиева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай