Кой ще събори кабинета? Горещо от Стефан Янев

Всички сме лъгани дълго време

Кой ще събори кабинета? Горещо от Стефан Янев | StandartNews.com

Между политическите партии и гражданското общество зее пропаст и амбицията ни е да променим електоралната картина в страната. Това каза ген. Стефан Янев, цитиран от „Фокус“.

Според него трябва да се търси отговор на въпроса - как гражданското общество да бъде свързано с политическите партии, а те от своя страна, трябва да започнат да работят активно с гражданското общество при реализирането на общонационалните цели.„Трудна задача, има голяма апатия в хората, всички бяхме много лъгани“, каза още лидерът на „Български възход“.

„Гражданите биват търсени единствено преди избори с много обещания, но с неясна перспектива дали тези обещания ще бъдат изпълнени. В крайна сметка сме свидетели на един дълъг списък от неизпълнени обещания от редица политически субекти, участвали в управлението до момента.

По-скоро партиите се занимават със собствения си политически дневен ред, със собственото си оцеляване или решават клиентелистки въпроси. Изглежда, че дневният ред на гражданското общество не е техен приоритет“, смята Янев.По думите му мнозинството от българските граждани очакват предсрочни избори, защото са разочаровани от управлението, от тази хаотичност, липса на визия и конкретика в търсенето на решения.

„Хората са разочаровани и от факта, че в момента усилията на управлението са насочени не към разрешаването на актуалните кризи, които се задълбочават и се множат като брой и като проблемни области. Основната, според мен, ще бъде икономическата, защото е свързана с ежедневието на българските граждани, а партиите би трябвало да представляват гражданите и поне на теория да работят за тях, да търсят практически решения за обществените проблеми, които са на дневен ред.

Това не се случва и именно за това „Български възход“ според социологията получава ясна подкрепа“, уточни ген. Янев.

По отношение на Европейския съюз (ЕС), допълни генерала, силна и независима България означава, че тя ще взаимодейства с другите страни, но ще защитава по най-добрия начин своите национални интереси.

„В момента членството ни в ЕС не се използва по най-добрия начин, не защитаваме по ефективен начин чисто българските си интереси“ каза още той.„Не се плаша от думата популист, защото мисля, че с действията си съм показал, че не съм такъв. Във времето съм демонстрирал реална връзка между думи и дела. Показал съм, че това, което говоря, го и реализирам.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай