Кой ще кара BG влака?

Хората искат поне трима машинисти - ако единият е уморен, а другият – размечтан, третият поне да гледа пътя

Кой ще кара BG влака? | StandartNews.com

* Политическият "Ориент експрес" потегля на 2 април, люто боричкане за ВИП вагоните

* Хората искат поне трима машинисти - ако единият е уморен, а другият – размечтан, третият поне да гледа пътя

Политическият „Ориент експрес“ е готов отново да потегли на 2 април. След поредния служебен престой на гара „Разпределителна“, вагоните са излъскани с предизборни обещания, машината е леко проветрена от старите сажди, а на перона вече се бутат кой първи да се качи.   

В навечерието на петите избори за последните 2 години, социолозите вдигат градусите на съспенса, отмервайки фотофиниш за ГЕРБ и ПП-ДБ, а лютото боричкане за ВИП вагоните тече с пълна сила.

ГЕРБ са напълно уверени, че са първа политическа сила. За да напълни вагона с избиратели, Борисов събира билети из цялата държава. Гняв кипи в препълнените зали след всяко негово припомняне за откраднатото левче от всеки заради цената на бензина по времето на Кирил Петков. Бившият премиер знае как да владее електората. Когато прекали с критиките за липсата на магистрали, разсмива аудиторията със собствени интерпретации що е това брънч. Колкото и внимателно да се следят обиколките му, накрая винаги остава въпросителната – ще има ли политическа сделка с ПП или не. Един път се зарича никога да не влиза в управление с тях, друг път обяснява, че са най-логичният евроатлантически партньор на ГЕРБ. Накрая на кампанията май беше най-честен – нека мине 2 април и „ще видим какво ще се случи“.  

ПП също държат на максимум самочувствието сиq не дават и дума да се издума, че ще са втори. Всеки ден се намира някой, който да съобщи за нарастващата им подкрепа. Колкото и сърцераздирателни клипове да въртят за срещите на Кирил Петков, неотлъчно придружаван от Линда у нас и в чужбина, ръчката на мотора на кампанията продължава да върти Лена Бориславова. Не е изненада, че тя е наясно с движението на политическия експрес. Още в старите градски лесни се пееше как „Черен влак се композира, Ленче ле“.

Така че, докато Лорер и Ганев са потънали в дебрите на икономическите енциклопедии, за да обясняват как доходите нарастват повече от цените, Асен Василев е подложен на приятелски огън, че е дръзнал изключи Даниел Митов и Станислав Анастасов от списъка на Лошите сили, а Линда събира хейтове, че козунаците й удариха 50 лева. Лена обилно храни симпатизантите си с Благоевград и привлича рекорден брой зрители на предизборните си видеа, за да гледат кога слага и кога маха годежния си пръстен.Докато ГЕРБ и ПП се замеряха с обиди, пътниците в купетата им се пълнеха по план. 

Раздвижване настъпи, когато проговори Христо Иванов за конституционно мнозинство, което може да оформи и нова тройна коалиция. Въпреки че промяната скочиха като ужилени, а Борисов взе да прави сравнения с непостоянството на жените, това бе първи сигнал, че влакът може и да потегли.

Борисов и Петков го удариха на емоции тази кампания, а Карадайъ заложи на разума. В политическата лакърдия между първия и втория, третият се намеси ударно като заяви, че дневният ред на хората е друг - обедняването. А после обяви ангажиментите на ДПС, ако влезе във властта. И тъй като обикновено партията на Доган показва знаци, а не ангажименти, всички го разчетоха като още по-сигурен знак, че политическият експрес излиза от релсите на безвремието.

Но ако първите три партии тепърва ще пренареждат ВИП вагоните, "Възраждане" препълва своя, но не държи да е близо до локомотива. Стана ясно и защо Костадинов толкова много залагаше на референдума за еврото, което и без това няма как да догони сегашния темп на инфлация. 500 000 подписа имаме, значи толкова са гласовете ни. Иначе ще знаем – има манипулации на вота. Тази равносметка на Костадинов обаче наведе в друга посока пътниците. Дали пък влака няма да изостане от разписанието заради повредените релси, които вече скърцат от мнимите заплахи в училищата. Засега уплашиха родителите, дали ще сплашат избирателите - предстои да видим.

Кой ще изпусне влака и ще остане на перона, също остава като интрига. Стефан Янев вече обяви, че е готов с формула на обединението, но пътниците взеха да намират кусури на комфорта в купетата му. Затова и в последния момент ще стане ясно дали вагонът му ще се прикачи към първите 5.

Левицата също спринтира, за да хване експреса. Но купето й е в същия цвят като този на БСП и пътниците се объркват, влизат по погрешка. Хората на Слави, и настоящи, и бивши, пък вече си купуват билети за регионалния влак.

Колкото и закъснели пътници да има, влакът ще ги чака. Защото, както казаха социолозите, изборите ще се решат от тези, които още се колебаят. И тъй като за първи път билетите се купуват както онлайн, така и от изборните каси, окончателният брой на продадените ще се знае много по-късно.  

 Накъде се е запътил изборният "Ориент експрес" – към Ориента, или към Европата? Сигналите, които даваме към света, са толкова противоречиви, че плашат европейското поделение на БДЖ. Уж сме партньори, а с все с половин уста ги казваме нещата. И за оръжието, и за зърното. Затова и в родния ни политически експрес кондукторът е геополитически, та няма да е изненада, ако има пътници, които в последния момент ще са принудени да напуснат купетата.

Най-актуалният въпрос безспорно е – кой кара влака. И ГЕРБ, и Промяната се хвалят, че имат най-добрите машинисти. Но заради предишните катастрофи, хората искат да се подсигурят и настояват да са поне трима. Ако единият е уморен, а другият – размечтан, поне третият да гледа пътя. Защото изненадите по него ще са големи. Ту ще вървим по европейски релси, ту ще минаваме по пътя на българската теснолинейка. Вълната от протестите заради обедняването може да стигне и до най-малките гари. А в тоталния глад за кадри, стрелочници може да липсват.

От позицията на дългия перон на прехода сме се нагледали на влакове за никъдеНо ако и този е такъв, на следващия ще има прикачени много купета, пълна не с политици, а с емигранти. С еднопосочен билет. Няма да ги интересува нито накъде пътуват, нито кой кара влака. А после години наред ние ще чакаме Изгубеният влак.      

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай