Четвъртък,

Кой подля вода на Каримански? Разкритието от Лена Бориславова

От: Рачо Рачев, кадър бТВ -
9616
Кой подля вода на Каримански? Разкритието от Лена Бориславова
A
A
A

Предизвикателство, което да остане като добър урок - така началникът на кабинета на премиера Петков Лена Бориславова обобщи в интервю за бТВ опита да бъде избран Любомир Каримански от "Има такъв народ" за управител на БНБ.

„България има разследваща журналистика. Когато виждаме данните, които бяха изнесени от Антикорупционния фонд, от bird.bg, трудно е да се обединиш коалиционно зад кандидатурата, която повдига много въпроси“, уточни Бориславова.

Тя посочи, че когато трима от коалиционните партньори не одобряват даден кандидат е добре да се отстъпи назад. „Борбата за постове на всяка цена без зачитане на волята и предпочитанията на коалиционните партньори, не ни движи напред“, каза тя.

„БНБ е органът, който е изключително важен на национално ниво, който задава фискалната политика на държавата. Не може там да застане лице, което няма подкрепа на коалицията“, коментира Бориславова.

На въпрос за искането на „Има такъв народ“ да имат повече членове в бюджетната и правната комисии в Народното събрание, Бориславова каза, че там математиката е в основата на разпределението. „Ако погледнем числата, "Продължаваме промяната" са най-ощетени“, каза тя.

Вчера „Продължаваме промяната“ официално стана партия. „За нас беше много по-важно да използваме първите 100 дни, за да разрешим четири големи задачи преди да мислим как да учредим партия и да проведем конгрес. Беше важно да приключим Плана за възстановяване, да направим първите крачки в съдебната реформа, да се справим с COVID и енергийната кризи“, каза Лена Бориславова.

Като едно от големите предизвикателства пред новата формация Бориславова очерта ясното комуникиране на партията с избирателите. „Промяната се усеща с малки стъпчици. За 100 дни не можем да построим пет моста“, каза тя.

„Предизвикателство е и комуникацията вътре в управлението, но няма начин като сте различни и непознати формации и хора да започнете още от първия ден да говорите на един и същи език“, каза Бориславова по повод последните проблеми в управляващата коалиция.

Тя определи като дефицит на управлението като коалиция желанието да се бориш за дадена кауза. „Много по-важно е да се бориш за каузата, а не да държиш на всяка цена да има политическа стабилност“, каза Бориславова.

„Много по-лесно би било да оставим да се леят едни пари, да няма никакви протести и ние да щракаме с пръсти, да сме свежи и заредени, но това не е схемата, в която сме пожелали да участваме“, каза тя.

Арестът на Бойко Борисов и знакови лица на ГЕРБ Лена Бориславова оцени нееднозначно. Аз не съм била свидетел на такова масово празнуване каквото се случи в тази нощ. Разочарованието е от това, че все още няма пълния пакет от доказателства и желание на разследващите органи“, каза тя.

Бориславова припомни, че МВР си върши работата съвестно, но въпреки това такива действия се обуславят от прокуратурата. „За да има независимост, ние даваме администрация на европейската прокуратура“, каза Бориславова.

По думите ѝ до момента всички сигнали към европрокуратурата досега са минавали през Върховната касационна прокуратура. Така не всички сигнали достигали до европейския орган.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички